Betegtájékoztató

Beleegyező nyilatkozatok letöltéséhez kérjük kattintson ide.


Tisztelt Betegünk!

Tudjuk, hogy kórházba kerülni mindig kellemetlenséget jelent. Köszönjük, hogy nehéz helyzetében egészségének helyreállítását ránk bízta. Igyekszünk megfelelni bizalmának. Szeretnénk hatékony és kultúrált ellátásban részesíteni, mert számunkra is fontos az Ön gyógyulása. Ehhez kollégáink felkészültségükkel, kórházunk korszerű kezelésekkel járul hozzá. Annak érdekében, hogy a kórházban töltött napjai a körülményekhez képest kellemesen teljenek, kérjük, tartsa be intézményünk rendjét. Ennek fontosabb pontjai a következők.

A kórházi felvételről

A betegfelvétel közvetlenűl azon az osztályon kerűl sor, amelyre a beteget beutalták. A felvételhez szükséges a személyi igazolvány, a társadalombiztosítási azonosító kártya (TAJ kártya), valamint a korábbi leletek és zárójelentések. Célszerű már úgy megérkezni a kórházba, hogy a legszükségesebb dolgokat is – hálóruha, köntös, papucs, evőeszköz, pohár, tisztálkodó szerek – magával hozza. Használhatja saját rádióját és tévékészülékét is, de legyen tekintettel betegtársaira. Az adminisztráció során útbaigazítást kap arra is, hogy hol találja meg a megfelelő osztály nővérét vagy ápolóját, aki majd segít az elhelyezkedésben.

A napirendről

Akik nem tudnak önállóan mosakodni, azoknak korán reggel nyújtanak segítséget az ápolók a mosdásban. Az ápolók tájékoztatják arról is, hogy az adott osztályon mikor tartanak orvosi vizitet. Kérjük, hogy ebben az időszakban tartózkodjon a kórteremben.

Ön és betegtársai nyugalma érdekében azt kérjük, hogy este 10 óra, a villanyoltás után zajos tevékenységgel ne zavarja a többieket.

Orvosi felvilágosítás

Kórházi tartózkodása alatt mind az orvosokhoz, mind az ápolókhoz bizalommal fordulhat. Bár az ápolókkal – akiknek munkáját az osztályos főápoló irányítja – valószínűleg gyakrabban találkozik, betegségére és gyógyítására vonatkozóan ők nem adhatnak felvilágosítást. A gyógyító munkát a kezelőorvos végzi, tehát Ön és hozzátartozói is csak tőle kaphatnak ilyen természetű tájékoztatást.

Az étkezésről

Az osztályokon a reggelit 7.30 és 9 óra között, az ebédet 12 és 13 óra között szolgálják fel. A kórház hideg vacsorát biztosít, melyet az ápolók késő délután osztanak ki. Lehetőség van a felajánlott menütől való eltérésre, egyéni igények kielégítésére is, dietetikussal történt egyeztetés alapján.
Az étkezéssel kapcsolatos kívánságait bármelyik ápolónak jelezheti, ők fognak gondoskodni arról, hogy a dietetikus felkeresse Önt. Ha kétségei vannak, hogy egyes – pl.: látogatóitól kapott – ételeket fogyaszthat-e kérje ki az ápolók véleményét, akik a kérdést szükség szerint dietetikussal is megbeszélik. Saját élelmiszere tárolására minden osztályon hűtőszekrény áll rendelkezésre. Az ebbe betett élelmiszercsomagokra feltétlenül írja rá a nevét.

Reméljük Ön is megfelelőnek, tartja majd a kórházban kapott ételek minőségét és mennyiségét. Ha az étkezéssel kapcsolatban panasza, kifogása van, azt a főápolónak jelezze.

Betegjogi képviselőnk Intézményünk betegjogi képviselője Dr.Szabó Anikó Telefon: 06-20-4899-506. Ügyfélfogadási ideje, helye: minden hétfőn de. 9-12-ig a kórház F pavilon II.emelet 228-as szoba. Előzetes telefonos egyeztetés szükséges. Betegjogi képviselőnket szabo.aniko@obdk.hu e-mail címen is elérheti!

Intézményünk szolgáltatásairól

A kórház két büféje közül az egyiket a főépület aulájában találja, itt piperecikkeket is vásárolhat. A másik büfé az aulából nyíló étteremben van, ahol bárki ebédelhet. Mindkét büfét látogathatják betegeink és hozzátartozóik is.
Az aulában van gyógyszertár, könyv- és hírlapárus (ahol postabélyeget is vásárolhat), és itt található az OTP Bank pénz-automatája is.
Kártyás és érmés nyilvános telefon működik a főépület aulájában, érmés telefon a főépület II. emeletén és a rendelőintézet bejáratánál, kártyás telefon pedig a főépület IV. emeletén. Postaláda a kórház főbejáratánál van.
A főbejáratnál és a rendelőintézeti portán is rendelhet taxit, és itt adnak felvilágosítást a helyi buszjárat menetrendjéről is. Amennyiben Ön nagyothalló és jel tólmácsra lenne szüksége, kérjük ezen szándékát jelezze az osztály főápolójának.

Lelkigondozói és egyházi szolgálat kórházunkban

Kórházunkban is dolgozik klinikai lelkigondozó, akinek a szolgálatát mindenki igénybe veheti kórházi tartózkodása során ingyenesen. Elérhetőségeik és az egyházi szolgálatok időpontjai ide kattintva megtalálhatók.

Látogatás

15.00 és 18.00 óra között a betegek (nem várt ellátási vagy egyéb eseményt leszámítva) korlátozás nélkül látogathatók.

Ettől eltérő időpontban 8.00 – 15.00 óra és 18.00 – 21.00 között indokolt esetben az osztályvezető főorvos által az osztály szakmai feladatellátását figyelembe véve meghatározott keretek között, az osztályos nővér hozzájárulásával látogathatók a betegek.

Elbocsátás a kórházból

Kezelőorvosa tájékoztatja Önt arról, hogy a kórházi kezelést mikor tekinti befejezettnek. Tervezett hazabocsátásáról általában 24 órával korábban tájékoztatják, így arról értesítheti hozzátartozóit. Ha erre nincs módja, akkor kérésére a főápoló gondoskodik az értesítésről. Ha busszal vagy vonattal utazik haza, a kezelőorvosától kérhet kedvezményes utazásra jogosító utalványt. Ha állapota azt szükségessé teszi, mentővel szállítják haza. Ezt a kórház szervezi meg.
A távozáskor a kezelőorvos átadja Önnek a zárójelentést és a kórházi tartózkodásról szóló igazolást.

Levél és telefon

A kórház címére küldött, de az Ön nevére szóló leveleket vagy más postai küldeményeket a kórház munkatársai kézbesítik Önnek. Kérjük, hogy a címzésnél tüntessék fel az osztályt is.

Minden osztályunkon található betegtelefon. Erről a készülékről nem lehet a kórházon kívülre telefonálni, de Önt hívhatják. Amennyiben többször fogják telefonon keresni, érdemes megkérdeznie, hogy az Önhöz legközelebbi betegtelefonnak mi a hívószáma. Ha ismerősei nyomógombos készülékről ezt a számot a kórház hangbemondása után tárcsázzák, akkor nem kell várniuk a kezelő jelentkezésére.

VIP Betegszobák

Térítés ellenében nyújtott szolgáltatásaink/szoba:

 • ·        Beépített mini hűtőszekrény
  ·        Színes televízió
  ·        Zuhany, mosdó
  ·        Internet csatlakozási lehetőség
  ·        Decubitus matrac igény szerint
  ·        Telefon
  ·        Diéta választás

Igénybe vehető betegszobák:

·
 Traumatológiai osztály („A202” szoba)
· Gasztroenterológiai osztály („A302” szoba)
· Sebészeti osztály („A402” szoba)
· Kardiológiai osztály („A502” szoba)

Térítési díj:

– egy ágyas kórterem esetében:  15.000 – Ft/nap,

– két ágyas kórterem esetében:  10.000 – Ft/nap

Kérjük, hogy a VIP szoba igénybevételét az osztályvezető főorvosnál jelezzék.

A térítéses szobában elhelyezett betegeknek a befekvéskor nyilatkozni kell, hogy elfogadják a napi  díjtételt.

*************

Őszintén reméljük, hogy szolgáltatásainkkal meg lesznek elégedve.

Amennyiben anyagi lehetőségei megengedik és az ellátással elégedett volt, köszönettel vesszük hozzájárulását – illetve személyi jövedelemadójának 1 %-át – ahhoz – hogy a jövőben még jobb és még szebb körűlmények között gyógyithassunk.

Alapítványunk neve: Jávorszky Ödön Kórház Alapítvány

Adószáma: 19174772-1-13

Számlaszám: 10103898-07271845-00000006