Kardiológia

A II. Belgyógyászat 1970. április 15-én fogadta első betegeit. Kezdetben 60 ágyon és területi elv alapján működött, vezetője dr. Tobiás István főorvos volt, aki 1981-ben vonult nyugdíjba. Őt a vezetésben dr. Tóth János követte, aki a kórház megnyitásakor került a kórházba frissen végzett belgyógyász szakorvosként és 2001-ig irányította azt. Nevéhez fűződik az osztály kardiológiai profiljának és eszközös feltételeinek kialakítása, valamint a kardiológiai gondozás megszervezése a területen. 1974-ben az osztály keretein belül már megkezdte működését egy négy ágyas coronaria-őrző, mely Medicor gyártmányú monitorrendszerrel volt felszerelve. Az új magas színvonalú őrző 6 ágyon 1994-ben nyílt meg. 1996-ban alakult meg a Kardiológiai osztály, melyről 1988-tól napjainkig több kolléga szerzett belgyógyászatra ráépített kardiológiai szakképesítést, ami az eszközös feltételek mellett alapját képezte a Kardiológiai osztály létrejöttének. A Kardiológiai osztályt Dr. Tóth János után 2001 és 2010 között dr. Kollár Ágnes irányította. Időszaka alatt az osztály magas színvonalú működése mellett folyamatos volt az ambuláns ellátás, bele értve a transthoracalis echocardiográfiás rendelést is.

A coronaria-őrző továbbra is az osztály keretén belül működik, ide kerülnek a heveny myocardinalis infarctussal, súlyos szívelégtelenséggel, életveszélyes ritmuszavarral, masszív tüdőembóliával küzdő betegek. A coronaria intervenció preferálása – a tényeken alapuló orvoslás adatai alapján – bizonyított, és már nemcsak a fővárosi betegek számára elérhető, hanem Vác és vonzáskörzete betegeinek is realitás, a főváros haemodinamikai központjaival kialakított szoros együttműködés eredményeként. Ugyancsak könnyen hozzáférhetők, könnyen szervezhetők az elektrofiziológiai vizsgálatok, pacemaker és ICD implantációk, akárcsak súlyos szívbillentyű hibás betegek kivizsgálása, műtéti előkészítése.

A kardiológia profil biztosítása mellett az osztály orvosai szinten tartják és fejlesztik belgyógyászati képzettségüket is, ami a társbetegségek ellátásában és a “mellékleletként” észlelt egyéb betegségek menedzselésében  jól hasznosítható. A teljes kardiológiai kivizsgáláshoz csaknem minden feltétel adott szakambulanciáinkon, valamint az osztályon.

 

Osztályvezető főorvos: dr. Zsifkov Tibor

Osztályvezető főápoló: Dr. Baksáné Berta Csilla

Osztály helye: Főépület, V. emelet, mindkét oldal