Lelkigondozó szolgálat

Lelkigondozói Szolgálat – Klinikai lelkigondozó  

Kórházunkban is dolgozik klinikai lelkigondozó, akinek a szolgálatát mindenki igénybe veheti kórházi tartózkodása során ingyenesen.

 

Miben segíthet egy lelkigondozó?

 

„Legyek a kendő, mely könnyet töröl,
Legyek a csend, mely mindig enyhet ad.
A kéz legyek, mely váltig simogat,
Legyek, s ne tudjam soha, hogy vagyok.”
(Reményik S.: Akarom)

 

A lelkigondozó a kórházban dolgozó „beszélgető ember”, aki meghallgat mindent, amit el szeretne mondani. Elbeszélget Önnel, ha ki akarja önteni szívét, elmondani gondjait, problémáit, félelmeit vagy örömét. Együttérzésre, megértésre számíthat, arra, hogyha megosztja terheit, könnyebb lesz azokat viselni. A lelkigondozó segít keresni miértjeire a választ, segít megkeresni további életútjának értelmét. A lelkigondozót a beszélgetéssel kapcsolatban titoktartás kötelezi.

Kik a kórház lelkigondozói?

Jéger Sándorné, klinikai lelkigondozó, szociálpolitikus.

 

 

 

 

 

Polónyiné Maretta Judit pasztorális tanácsadó, aki végzettségét a Sapientia Főiskola mesterképzésén szerezte.

 

 

 

 

 

 

Hogyan érhetők el?

Hívható a következő telefonszámon:            (27) 620-620 / 1198

Kérheti a nővérek segítségét is.

Ki találta ki ezt a szolgálatot?

A kórház lelkigondozója a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának keretein belül működik. Ezt a szolgálatot Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök alapította 2004-ben. A lelkigondozók fizetését a váci püspökség adja. Szolgálatukat ettől függetlenül mindenki igénybe veheti felekezeti, világnézeti hovatartozását nem számítva. A váci püspökség azért tartotta fontosnak létrehozni ezt a szolgálatot, hogy jelezze: a kereszténységben fontos, hogy ne hagyjuk magukra a betegeket, akiket nem megtéríteni, hanem egyéni helyzetüket, sorsukat megérteni szeretnénk.

Egyházi szolgálat a kórházban

Ha a saját egyháza lelkészével szeretne találkozni, vele beszélgetni, szentségeket felvenni, a lelkigondozó segít Önnek ebben.

Katolikus szentmise: vasárnap, de. 1030-kor  – Dr. Faragó Artúr (20) 519-8541

Református istentisztelet: kedd, este 7-kor  – Rózsa Katalin (20) 992-6280

Evangélikus istentisztelet: csütörtök, du. 3-kor  – Kocsár-Kozma Anett (20) 824-3515  Ez az istentisztelet az ápolási osztályon van, F ép. 3. em.!

Baptista istentisztelet: péntek, este 6-kor  – Léman Jenő (20) 886-4288

Istentiszteletek helye: földszint, tanácsterem (A 024) – a volt könyvtár, a liftektől balra, az igazgatóság folyosóján.)