Ápolók Napja

FLORENCE-NIGHTINGALE-3Május 12. világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja és az Ápolónők Világnapja annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a szakmát alapjaiban formálta át, hivatássá tette.

Ő volt, aki megfogalmazta: az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt“.

Hagyományosan olyan tulajdonságokat társítunk ehhez a hivatáshoz, mint az empátia, a türelem, a nyugalom, a nyitottság. E hivatást választókkal szemben elvárás a felelősségteljesség, felkészültség, legyenek jó partnerei az orvosnak és a betegnek egyaránt, tudjanak csapatban dolgozni, és ha kell, hideg fejjel helyes döntéseket hozni. Fontos a kommunikációs készség, elengedhetetlen az érzelmi stabilitás. Szellemileg és fizikailag jó formában kell lenni, megfelelő elméleti és gyakorlati tudással kell rendelkezni.

Az eltelt 150 év után van-e olyan ápoló, akinek eszébe ötlött volna az a tehetetlenség és kiszolgáltatottság, amit a COVID-19 vírus megjelenése okozott? Az ápolás óriási utat tett meg a gyógyítás fejlődésével együtt, számos ápoló tudása messze meghaladja a korábbi idők orvosainak tudását, felkészültségét. A tudomány, így a gyógyítás rohamos fejlődésével a hagyományos ápolás is robbanásszerüen fejlődött és szakosodott.

A szakavatott asszisztencia közreműködése nélkül az orvoslás sem tud önmagában létezni. A COVID-19 idején azonban azzal kell szembesülni, hogy sem orvos, sem ápoló nem volt felkészülve és felkészítve a váratlan és ismeretlen veszélyekre. A kiszolgáltatottságban ápoló és beteg egyaránt a legnagyobb fokú kockázatnak lett kitéve. A nélkülözhetetlen ápolói tevékenység felbecsülhetetlenül felértékelődött, és arra kell törekednünk, hogy minden körülmények között megteremtsük a biztonságuka. Nélkülük az egészségügyi és szociális ellátórendszer nem működik.

A COVID-19 vírus hatalmas áldozatokat követelt az ápolóktól is – az egész világ megmozdult, hogy kimutassa háláját és tiszteletét az ápolók és gyógyítók iránt- ezt a tiszteletet és hálát kell megőriznünk a COVID-19 pandémia elmúlását követően is.

Ünnepeljük ezen a napon az ápolókat!

Gratulálunk az intézmény minden egészségügyi asszisztensének. Kívánunk mindannyiuknak egészséget, elismerést, szakmai megvalósításokat és beteljesedést! 

“Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt”

                                                                                          (Kossuth Zsuzsanna)

Dr.Korona Árpád emlékére

drkoronaa

Életének 95. évében 2021. május elsején a váci Jávorszky Kórház egyik meghatározó alakja Dr. Korona Árpád átadta lelkét teremtőjének.

Rákospalotán a Dózsa György gimnáziumban érettségizett. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen 1951-ben végzett és 1970-ig az akkoriban legképzettebbnek tartott Horányi professzor mellett az Ideg Klinikán volt tanársegéd. 1970-ben pályázat útján elnyerte az újonnan épült váci kórház Ideg Osztályának vezetését. Ebben az évben nevezték ki általános igazgatóhelyettes főorvosnak. Ezt a tisztséget 18 éven át látta el, később intézeti igazgató lett, majd 1995-ig ismét főigazgató helyettes volt. 1996-ban, 70 éves korában vonult nyugdíjba, addig vezette a Neurológiai Osztályt és volt megyei szakfelügyelő.

1975-ben megkapta a Munka Érdemrendet, 1981-ben a Vöröskereszt jubileumi emlékérmével tüntették ki. 1984-ben az egészségügyi minisztertől elnyerte a kiváló orvos címet, 1993-ben tudományos és szakmai munkájáért Arányi Lajos emlékérmet kapott. 1996-ban Pro Dioecesi Vaciensi egyházi kitüntetés arany fokozatát kapta az akkori megyéspüspök úrtól a mélységesen vallásos orvos.

2011-ben a Semmelweis Egyetem gyémánt jubileumi díszoklevelét vehette át.

80 éves koráig rendelt, addig látta el a betegeket.

A Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társaságának vezetőségi tagja volt, a Magyar Stroke Társaság egyik alapítója, számtalan szakmai közlemény és előadás szerzője. Tanítványai közül sokan kerültek vezető pozícióba.

Szakmai tudása, emberi kvalitásai, betegszeretete, teherbírása, probléma megelőző és megoldó képessége, szerénysége, természet szeretete példa értékű számunkra.

Emlékét a kórházi dolgozók, betegek, barátok, rokonok sokáig megőrzik!

Kedves Árpád!  Nyugodj békében!

 

A tiszteletet adók egyike: Dr. Szalóki Tibor

 

 

 

 

Oltás online időpont foglalás

.

A Jávorszky Ödön Kórház oltópontjaira is lehetőség nyílt online időpont foglalásra!

Az oltás időpontjai SINOPHARM vakcinával április 26-27-28. Bővebb információ: www.eeszt.gov.hu

 

Tájékoztató és segítség a foglaláshoz ide kattintva olvasható.

Szülői beleegyező nyilatkozat 16-18 évesek részére innen letölhető.

Szakrendelés változás !

Tisztelt Betegeink!

 

A tömeges lakossági oltási program mielőbbi  biztonságos végrehajtása érdekében a szakrendelő működésében átmeneti változások lépnek életbe, melyről a háziorvosok is tájékoztatást kaptak:

 

2021.04. 07-től visszavonásig  a járóbeteg szakellátás a szakrendelőben az előjegyzett betegek (nem akut ellátás) számára SZÜNETEL, kivétel:

 

Terhesgondozás,

Traumatológiai friss sérültek kontrollja,

Mammográfia (klinikai panaszokkal rendelkezők),

Onkológiai ellátás.

 

Megértésüket megköszönve;

Jávorszky Ödön Kórház Igazgatósága”

 

 

 

2020

infoblokk_kedv_final_RGB_ESZAGDPReeszt logo