Üdvözöljük honlapunkon!

Köszönjük, hogy kitünteti figyelmével a váci Jávorszky Ödön Kórházat. Az intézet mai épületeiben 1970-től működik. Gyógyító-megelőző szakellátást végez Vác város és a környező több mint 180 ezer járó és fekvőbetege részére. A kórház minden dolgozója, közvetlenül vagy közvetve, azon fáradozik, hogy mindent megtegyen az ellátottakért. Hisszük, hogy mindenki jól választ, aki a váci kórházat választja ellátásának helyéül. Bízunk benne, hogy Ön is a fentiekhez hasonlóan vélekedik intézményünkről. Reméljük, hogy honlapunk segítségével gyorsan és könnyen megtalálhatják mindazokat a hasznos információkat, amelyek megkönnyíthetik szolgáltatásaink igénybevételét, erősíthetik a számunkra legfontosabbat: a hozzánk fordulók bizalmát és megelégedettségét.

Dr. Urbán Edina
főigazgató főorvos

_______________________________________________________________________________________

 

Országos látogatási tilalom!
.

Az operatív törzs javaslatára látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt, a bent fekvő betegek védelmében.
.

A tilalom 2020. március 8. napjától visszavonásig érvényes.

 

 Az operatív törzs által üzemeltetett és kezelt honlapon a koronavírussal kapcsolatban minden aktuális információt megtalálnak az érdeklődők:
.

www.koronavirus.gov.hu

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében, amik a hét minden napján 24 órában elérhetők:

06-80-277-455; 06-80-277-456

Továbbá, a Jávorszky Ödön Kórházban az influenza miatt 2020. február 4-én elrendelt látogatási tilalom is visszavonásig érvényben van. Kérjük a határozatok szigorú betartását!

 .________________________________________________________________________________________________

Tisztelt Betegek!

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter 2020. május 4-től elrendelte az egészségügy újraindítását, ezzel együtt az ellátás új rendjét. A járványügyi helyzethez igazodva, fokozatosan és szigorú intézkedések betartása mellett történik intézményünkben is a betegellátás. Ennek megfelelően az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket:

 • A nem akut (sürgős) ellátás újra indítása első lépésben telefonos vizit, illetve távkonzultáció útján történik. Telefonkonzultáció alapján az orvos rendelkezhet a kórházi beutalásról, szakrendelésre történő előjegyzésről.

 

 • A járóbeteg-szakellátás telefonos előjegyzés alapján kezdődik. A szakrendelésre kizárólag az adott szakrendelés orvosa adhat időpontot. A központi előjegyzés átmenetileg szünetel.

 

 • A szakrendelőben bevezetett „előszűrés” továbbra is működik. A vizsgálatra érkező betegeink a bejáratnál elvégzett testhőmérséklet mérést, kérdőív kitöltését követően, szájmaszkban mehetnek az adott szakrendelésre.

 

 • A tervezett magas kockázatú járóbeteg beavatkozások (orr-torok, garatleszívás, endoszkópos vizsgálatok, fül-orr-gégészet minden betegvizsgálata, ultrahang vizsgálat) csak negatív SARS-CoV-2 vírus PCR vizsgálat birtokában végezhetők.

 

 • A Központi Diagnosztikai osztály (RTG, ultrahang, CT) átmenetileg, betartva a fokozatosság elvét, csak szakorvos indikációja alapján, az általa egyeztetett időpontban végez tervezett vizsgálatokat.
  CT előjegyzés : minden munkanapon 8-14 óra között a 0627 620-620/1189 telefonszámon.
  RTG, UH előjegyzés: minden munkanapon 8-14 óra között a 0627 620-620/1497 telefonszámon.

 

 • A szigorú betegfogadási rend betartásának érdekében kérjük, hogy az előjegyzett, megbeszélt időpontra pontosan érkezzenek. Ellenkező esetben új időpontot szükséges kérni. Megfelelő időt hagyunk betegeink vizsgálatára. Óránként maximum négy beteg előjegyzése történhet meg, így a váróteremben kialakuló esetleges tumultus is elkerülhető. Kérjük, hogy amennyiben a beteg állapota engedi, kísérő nélkül érkezzen a vizsgálatra. A várakozás ideje alatt próbálják meg a legalább 1,5 méteres távolságot tartani.

 

 • A szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerülnek.

 

 • A fertőzés terjedésének visszaszorítását szolgálják azok az intézkedések is, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét: a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad; a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani, és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet. Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

 

 • Kérünk minden vizsgálatra, kontrollra, szakrendelésre, Sürgősségi Betegellátó Osztályra érkező beteget és kísérőt, hogy belépéskor és kilépéskor minden esetben vegyék igénybe a kézfertőtlenítő készülékeket!

 

Együttműködésüket ezúton is köszönjük

kez

 

Vác, 2020. május 4.

_________________________________________________________________________________________________

Újabb biztonsági intézkedések a váci kórházban 

Szűrőkonténer a főbejárat előttszűrőkonténer

Mindenki előtt ismert, hogy az új koronavírus okozta járvány Magyarországon is fokozatosan növekszik. A járványügyi helyzetre való tekintettel, múlt héten további biztonsági intézkedéseket vezetett be a váci kórház. A járvány elleni
védekezés újabb eszközeként, egy szűrőkonténer került felállítására a kórház főbejárata előtt.
A szűrőpontként és előtriázs-ként működő konténer múlt pénteken érkezett meg az intézmény elé, amit a hétvégén fertőtlenítettek, árammal és vízzel láttak el. A hétfőn üzembe helyezett szűrőpont a sürgősségi ellátás biztonságos, gyors és
hatékony működését hivatott segíteni. Minden sürgősségi ellátásra érkezőt itt ellenőriznek, mielőtt a kórház területére lép. Testhőmérsékletet mérnek, felső légúti fertőzések meglétét szűrik, valamint egy ellenőrző lista alapján kérdéseket tesznek fel annak érdekében, hogy kiszűrjék az esetleges koronavírus gyanús eseteket.
A Jávorszky Ödön Kórház ezúton is tájékoztatja a lakosságot, hogy a sürgősségi betegellátás több, egymástól jól elkülönített szervezeti egységben történik. Ezekbe az egységekben különböző belépési pontokon lehet bejutni. Azt, hogy
melyik bejáraton kell belépniük, a kórház főkapujához telepített szűrőkonténerben szolgálatot teljesítő munkatársak határozzák meg lázmérés és célzott kérdések alapján. A betegek kizárólag az általuk meghatározott bejáraton
léphetnek be a sürgősségi betegellátó területre. A helyes bejárat megtalálásához a munkatársak nyújtanak segítséget.
A járvány elleni védekezésben kiemelten fontos, hogy minél kevesebb ember találkozzon egymással, illetve kerüljön egy légtérbe, zárt helyiségbe. Amennyiben feltétlenül szükséges, legfeljebb 1 kísérő tartózkodhat a kórház
területén. Felhívják a figyelmet, hogy bizonyos ellátási egységben tilos vagy nem ajánlott kísérő jelenléte! Ilyen esetben a telefonos kapcsolattartás nyújt lehetőséget a tájékoztatásra, tájékozódásra. Kérik, hogy lehetőség szerint telefonnal vagy hozzátartozó telefonszámával érkezzenek, hogy szükség szerint a dolgozók felvehessék velük a kapcsolatot.

_________________________________________________________________________________________________

Tájékoztató az új koronavírus járványos terjedésének megelőzése érdekében

.

Utazási ajánlás a koronavírussal kapcsolatban

ÁPOLÓK HETE (május 11-17.)

Köszönjük az ápolók áldozatos és felelősségteljes munkáját!

Ők azok, akik a betegek mellett vannak éjjel és nappal, akiktől érkezik egy mosoly, egy biztató szó. Kitartó és hivatástudattal végzett munkájuk nélkül nem működne egyetlen kórház sem.

Május 12. világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja annak emlékére, hogy 200 éve, 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a szakmát hivatássá emelte.

Az elmúlt években együtt ünnepeltük ezt a napot. Közösen, ünnepi körülmények között. Most, ebben a járványügyi helyzetben nem ünnepelhetünk a megszokott módon, így körlevélben, online térben köszöntjük őket, az ÁPOLÓKAT!

A mai napon a Magyar Ápolási Egyesület Tűzd ki a kékszalagot! felhívását teljesítve, mi is csatlakoztunk az országos megemlékezéshez.

apo

 

Köszönjük, hogy vannak nekünk! Köszönjük, hogy mindig számíthatunk rájuk!

 

 

 

Jávorszky Ödön Kórház Vác, 2020 május 12.

Koronavírus – Intézkedések az emberi élet és az egészségügyben dolgozók védelmében


SBO - triage

Szigorítások a váci kórház fekvő- és járóbeteg ellátásban is

Az új koronavírus miatt kialakult országos helyzetre való tekintettel, a Jávorszky Ödön Kórházban már a múlt héten megalakult a Koronavírus Operatív Testület. A dr. Urbán Edina főigazgató főorvos által vezetett kilenc szakemberből álló munkacsoport kidolgozta a járványügyi helyzetre vonatkozó működési rendet. A team a hét minden napján áttekinti az előző nap kórházi tapasztalatait, figyelembe veszi az Operatív Törzs, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a Magyar Kormány által hozott döntéseket, határozatokat, hatósági ajánlásokat, amelyeket beépít az adott napi eljárásrendbe. A koronavírus helyzet sok új feladatot ad a kórház összes dolgozójának, akik rendkívüli fizikai és pszichés terhelésnek vannak kitéve. Az ő védelmük kiemelten fontos feladat. A kórházvezetés alapvető érdeke, hogy a betegek, a dolgozók és a lakosság biztonságának megőrzése érdekében, minél gyorsabban meghozza a szükséges döntéseket, intézkedéseket. A változásokról folyamatosan tájékoztatjuk Önöket. Mindenkitől együttműködést, valamint a szabályok szigorú betartását kérjük és várjuk!

Az intézmény ezúton is tájékoztatja a lakosságot, hogy a következő változások léptek életbe:

Járóbeteg szakellátás

Járóbeteg szakrendelőben kizárólag sürgősségi ellátás történik !

A Kormány rendelete alapján a szervezett, célzott népegészségügyi szűrővizsgálatok elvégzése a veszélyhelyzet megszűnéséig elhalasztásra kerülnek. Kérjük betegeinket, hogy amennyiben a tervezhető vizsgálatokat (labor, röntgen, ultrahang és egyéb szakrendelői vizsgálatok) a háziorvosuk is halaszthatónak tartja, a fertőzésveszély csökkentése érdekében csak a járványhelyzet után keressék fel szakrendelőinket, diagnosztikai részlegeinket. Kérjük, hogy amennyiben a beteg állapota engedi, kísérő nélkül érkezzen a vizsgálatra. A várakozás ideje alatt- lehetőség szerint -, próbálják meg a legalább egy méteres távolságot tartani. A fertőzés terjedésének visszaszorítását szolgálják azok az intézkedések is, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét: a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad; a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani, és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet. Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig.

A Kórház és a járóbeteg szakellátás belépési – és  főbb közlekedési csomópontjain, újabb kézfertőtlenítő automaták kerültek kihelyezésre, amely a megelőzést, illetve a megfelelő kézhigiénét biztosítja. Kérünk minden Sürgősségi Betegellátó Osztályra, vizsgálatra, kontrollra, szakrendelésre érkező beteget és kísérőt, hogy belépéskor és kilépéskor minden esetben vegyék igénybe a készülékeket!  A kézfertőtlenítés helyes technikáját a kézfertőtlenítő adagolók melletti tájékoztató táblák segítik.

 

Az emberi erőforrások minisztere utasítása értelmében, a veszélyhelyzet végéig az intézmények elhalasszák az ütemezett műtéteket, természetesen a sürgőssé váló műtétek kivételével.

Kapcsolattartási jogok

 

 • A kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon;
 • a szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen;
 • a súlyos állapotú betegnek joga van arra, hogy az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon;
 • a beteget megilleti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személlyel való kapcsolattartásnak és vallása szabad gyakorlásának joga.

 

Ezen esetekben – a járványveszélyre tekintettel – a fertőzés elleni fokozott védelem biztosítása mellett, legfeljebb egy egészséges személy védőruházat viselésével, a járványügyi szabályok szigorú betartásával, tartózkodhat a beteg, illetve a szülő nő mellett. A látogatásra vonatkozó engedélyt, az osztályvezető főorvossal szükséges egyeztetni!

 

Az országos látogatási tilalomra vonatkozó jogszabály értelmében, a tilalom megszegőjével szemben, 30.000 forinttól 5.000.000 forintig terjedő egészségügyi bírság kiszabását vonhatja maga után.

Csomagküldés

Kérjük a hozzátartozókat, hogy a betegek részére összeállított csomagok pénzt, nagyobb értékű árut (műszaki cikk, telefon, egyéb) ne tartalmazzanak! A csomagban elhelyezett értéktárgyakért, készpénzért felelősséget nem tudunk vállalni.

A csomag összeállításakor az általános ruházati, tisztálkodási és használati eszközöket, a kevésbé romlandó élelmiszereket, egyedi gyógyszerek, valamint vitaminok pótlását részesítsék előnyben.

Kérjük, hogy a csomagot – lehetőség szerint – lezárva, a beteg adataival ellátva (név, születési év, osztály, kórterem) a kórház főbejárati portáján, hétfőtől vasárnapig 15 – 18 óra között adják le. A csomagokat az őrző-védő cég munkatársainak segítségével juttatjuk el az osztályokra. A csomag átvételekor átvételi elismervényt nem adunk.

Programok

Az intézmény minden belső- és külső programját törölte, illetve későbbi időpontra halasztja.

Az operatív törzs által üzemeltetett és kezelt honlapon (www.koronavirus.gov.hu)  a koronavírussal kapcsolatban minden aktuális információt megtalálnak az érdeklődők. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében, amik a hét minden napján 24 órában elérhetők: 06-80-277-455; 06-80-277-456.