Tisztelt Betegünk!

Mindannyian átérezzük, hogy a kórházi kivizsgálás, gyógykezelés gondokkal és aggodalommal terhes időszak az Ön és hozzátartozói számára. Reméljük, hogy az alább összeállított tájékoztató segít enyhíteni a kórházi tartózkodással kapcsolatos bizonytalanságait.

Kórházunkban azok a betegek kerülnek felvételre, akiknek az ellátása intézményünkben biztosítható.

A tervezett kórházi ellátásokra való előjegyzés az adott osztály ambulanciáján keresztül történik (lásd még Járóbeteg tájékoztató/betegutak).

Ettől eltér az Ápolási osztályos ellátásra való időpont foglalás, amelyhez előzetesen az F-661 Előjegyzési/felvételi kérelem formanyomtatvány kitöltése szükséges, valamint az Ápolási Osztály vezető ápolójával való személyes egyeztetés. 

Betegfelvétel

A tervezett kórházi betegfelvétel a Szakrendelő földszintjén levő Betegfelvételi Irodában történik (kivéve a Traumatológia Osztály betegeinek felvételét, amire az osztályos irodában kerül sor: kórház főépület, II. emelet). A betegfelvételt intéző munkatársunk el fogja kérni Öntől, vagy az Önt kísérő/szállító személytől orvosi beutalóját, TAJ kártyáját, személyi azonosításra alkalmas okmányát, lakcímkártyáját, továbbá a rendelkezésére álló, betegségével kapcsolatos iratokat (előző vizsgálati lelet, kórházi zárójelentés, használt gyógyszereinek jegyzéke).

Az azonnali (akut) ellátást igénylő betegek felvétele és irányítása a Sürgősségi Betegellátó Osztályon keresztül történik.

Betegazonosítás

Kórházunk betegazonosító rendszere az Ön és hozzátartozója biztonságát szolgálja. A fekvőbeteg ellátás során minden egyes ellátási esemény előtt – úgymint gyógyszerelés, vizsgálatok, invazív beavatkozások, műtétek, más osztályra való áthelyezés – az adott tevékenységet közvetlenül végző egészségügyi dolgozó két személyes adat egyeztetése alapján (pl. név, születési adat) fogja beazonosítani. Kommunikációra képtelen, vagy a kommunikációban akadályozott, öntudatlan (beleértve az altatás alatti műtétre kerülő betegeket is) betegeink karján kötelezően elhelyezésre kerül a betegazonosító karszalag, melyen a beteg TAJ száma, törzsszáma és az ellátó osztály azonosító száma szerepel. Ebben az esetben a betegazonosító karszalag alkalmazásához a beteg írásos beleegyező nyilatkozata NEM szükséges. A teljesen cselekvőképes, valamint kommunikációra képes betegeinknek a felvételkor – az azonosító rendszerről való kötelező tájékoztatás után – felajánljuk a betegazonosító karszalag használatának lehetőségét.

Behozandó okmányok, egészségügyi dokumentumok

 • azonosításhoz szükséges személyes iratok (személyi igazolvány vagy útlevél, vagy gépjármű vezetői engedély, lakcímkártya, TAJ kártya, külföldi betegek esetén ajánlott az Európai Egészségbiztosítási Kártya),
 • az egészségügyi ellátás tervezéséhez szükséges dokumentumok (beutaló, korábbi zárójelentések, vizsgálati eredmények, ambuláns lapok),
 • szedett gyógyszereinek listája (a gyógyszernév mellett lehetőség szerint kérjük tüntesse fel a dózist, a szedés időpontját, illetve, hogy mióta alkalmazza az adott gyógyszert).

Behozható személyes tárgyak

A kórházban való benntartózkodása alatt saját ruházat használható – pl. hálóruha, köntös, papucs – a higiénés szabályok betartása mellett. A fentieken kívül kérjük, hogy hozzon magával tisztálkodó szereket (fogkrém, fogkefe, WC-papír, szappan, törülköző), evőeszközöket, poharat. A rehabilitációs osztályon zárt cipő és tornához alkalmas ruházat is ajánlott. Az utcai ruházatot, illetve a cipőt a kórteremben levő szekrényben lehet tartani. 

Behozható elektronikai eszközök és használatuk szabályai

Az Önök, vagy látogatóik által behozott elektromos készülékek (mobiltelefon, rádió, laptop) használata megengedett, amennyiben ezzel nem zavarják betegtársaik nyugalmát – fülhallgató használata ajánlott. Egyes tiltó jelzéssel ellátott területeken mobiltelefont használni nem lehet. Az intézetben elérhető ingyenes WIFI szolgáltatás (jelszó megtalálható az osztályokon kifüggesztve).  

A behozott és kórteremben tartott elektromos eszközökért a kórház felelősséget nem vállal!

Betegeink értékeinek kezelése

Kérjük, hogy nagy értéket képező tárgyakat, nagy összegű készpénzt lehetőleg ne hozzon magával a Kórházba. Ugyanakkor benntartózkodása időtartamára az ápoló személyzetnél kezdeményezheti az Önnél levő értéket képező tárgyak (pl. ékszer), pénz, illetve bankkártya letéti pénztárban való elhelyezését. Felhívjuk figyelmét, hogy Kórházunk csak azokért az értékekért vállal felelősséget, amelyek a letéti pénztárba kerülnek megőrzésre.

Gyógyszerszedés biztonsága

Intézményünkben tartózkodása alatt az Ön által rendszeresen szedett és a kezelőorvosa által elrendelt gyógyszereket Kórházunk biztosítja, kiosztását és beadását, valamint a beadás dokumentálását az osztályos ápolók (bizonyos esetben orvos) végzik.  

Felvételekor a saját érdekében kérjük tájékoztassa kezelőorvosát az Ön által használt gyógyszerekről, gyógyszernek nem minősülő készítményekről. Ehhez javasoljuk, hogy otthon írja össze, milyen gyógyszereket szed, vagy vigye magával a szedett gyógyszerek dobozait. Ne feledkezzen meg a rendszeresen alkalmazott vitaminokról, étrendkiegészítőkről, homeopátiás szerekről, fogamzásgátlóról se.

Előfordulhat, hogy bizonyos speciális készítmények az Ön felvételének időpontjában nem szerepelnek az intézeti gyógyszertári készletben, így amíg azok beszerzésre kerülnek, a terápia folyamatossága érdekében ajánlott saját gyógyszereinek további ellenőrzött szedése. Amennyiben a kórházba magával hozta jelenleg szedett gyógyszereit, kérjük, adja át azokat a kórházi ellátóknak. Ebben az esetben biztosíthatja, hogy az Ön által megszokott és változatlanul szükséges terápiát maradéktalanul, késedelem nélkül folytassák. Az ápoló személyzet a rendelésnek megfelelően fogja adagolni és beadni Önnek a folyamatosan szedett, valamint az aktuális kezelés során elrendelt gyógyszereket. Kórházi tartózkodása idején a leadott gyógyszereit az azokra vonatkozó előírások figyelembevételével, jól elkülönítve, az Ön nevének, TAJ számának feltüntetésével tárolják. A hűtést igénylő gyógyszereit hűtőszekrényben helyezik el.

Felhívjuk figyelmét, ha Ön olyan gyógyszereket is beszed kórházi ellátása során, amelyekről kezelőorvosai nem tudnak, az az egészségére nézve súlyos következményekkel járhat.

Orvosi felvilágosítás, betegtájékoztatás

Kórházi tartózkodása alatt mind az orvosokhoz, mind az ápolókhoz bizalommal fordulhat. Bár az ápolókkal – akiknek munkáját az osztályos főápoló irányítja – valószínűleg gyakrabban találkozik, betegségére és gyógyítására vonatkozóan ők nem adhatnak felvilágosítást. A gyógyító munkát a kezelőorvos végzi, tehát Ön és hozzátartozói is csak tőle kaphatnak ilyen természetű tájékoztatást egyeztetett időpontban személyes beszélgetés keretén belül.

Tájékozódjon saját ellátásáról. Kórházi felvétel, vizsgálat előtt törekedjen arra, hogy megértse, milyen teendői vannak. Kérdezzen, ha az elhangzott tájékoztatás nem teljesen érthető, vagy további információra van szüksége.

A különböző vizsgálatokkal és beavatkozásokkal kapcsolatos írásos betegtájékoztatókat és beleegyező nyilatkozatokat a „Betegeinknek” menüben a „nyomtatványok-beleegyező nyilatkozatok” fülben érhetik el.

Felhívjuk az Ön és érintett hozzátartozói figyelmét arra, hogy telefonon a kezelőorvos nem adhat a beteg állapotáról tájékoztatást !

A betegek napirendje

 • 6:00 – 8.30          Hőmérőzés, tisztálkodás, reggeli
 • 8:30 – 12:00        Vizitek, vizsgálatok, kezelések, műtétek
 • 11:30 -13:00        Ebéd
 • 13:00 -15:00       Csendes pihenő – ezen idő alatt kérjük ne hagyja el a kórtermet
 • 17:30 -18:30        Vacsora
 • 22:00                   Villanyoltás

A Kórház egyes osztályainak, azok jellegétől függően a fentiektől eltérő munkarendje lehet, amelyet az osztályon az ápolószemélyzet ismertet Önnel. Kérjük az osztályos viziteken, gyógyszerkiosztások, étkezések alkalmával minden esetben legyen jelen (kivéve, ha esetleg vizsgálaton tartózkodik). Viziteken hozzátartozó, illetve látogató a kórteremben nem tartózkodhat. Kórtermi vizsgálat szükségessége esetén a vizitrend általános szabályai érvényesek.

Kérjük, hogy – a fertőzések elkerülése érdekében is – bennfekvése ideje alatt a közösségi tereken, illetve szolgáltató helyiségeken kívül (pl. büfé) csak a saját kórtermében tartózkodjon.

Amennyiben az osztályt el kívánja hagyni, úgy szíveskedjék azt, valamint az osztályra történő visszaérkezést is az osztályos ápolónál jelezni.

Étkezés

Az osztályokon a reggelit 7:30 és 8:30 óra között, az ebédet 11:30 és 12:30 óra között, a vacsorát 17:30 és 18:30 óra között szolgálják fel. A felvétel napján csak ebédet és vacsorát, a távozás napján csak reggelit biztosít a Kórház.

Amennyiben speciális diétás étrend szerint étkezik, vagy épp diéta beállítása szükséges, kezelőorvosa elrendelése alapján, dietetikussal egyeztetve fogják az Ön menüjét összeállítani. Ha táplálkozással kapcsolatos problémái vannak bármelyik ápolónak jelezheti, ők fognak gondoskodni arról, hogy a Központi Dietetika munkatársa felkeresse Önt tanácsadás céljából. Amennyiben kétségei vannak, hogy egyes – pl. látogatóitól kapott – ételeket fogyaszthat-e kérje ki az ápolók véleményét, akik a kérdést szükség szerint dietetikussal is megbeszélik. Saját élelmiszere tárolására minden osztályon hűtőszekrény áll rendelkezésre. Az ebbe betett élelmiszercsomagokra feltétlenül írja rá a nevét.

Dohányzás és szeszesital fogyasztásának tilalma

Alkohol tartalmú italok behozása és fogyasztása tilos. A dohányzás a Kórház egész területén tilos.

Kapcsolattartás

Látogatás

Kórházunk jelenleg érvényben levő működési rendje szerint a betegek 15.00 és 18.00 óra között látogathatók. Egy beteghez naponta legfeljebb kettő látogató mehet be, személyenként maximum 30 perces időtartamra, vagy egy látogató maximum 60 perces időtartamra.

A látogatás a betegtársak jogainak tiszteletben tartását, a betegellátás zavartalanságát nem befolyásolhatja.

Kérjük a betegeket látogatókat, hogy használják a kihelyezett kézfertőtlenítő automatákat.

Intézményünk saját hatáskörű döntése alapján a következő szervezeti egységeknél a dolgozók, látogatók, kísérők esetében a maszk használata kötelező!

 • Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály,
 • Újszülött osztály,
 • Szülőszoba.

Ajánlott:

 • Sürgősségi Betegellátó osztályon,
 • Azon látogatók számára, akik felsőlégúti-hurutos tűneteket észlelnek magukon.

A fentiektől eltérő látogatási rend van érvényben az Intenzív Betegellátó Osztályon (IBO). A bennfekvő betegek minden nap 15:00 és 16:00 óra között látogathatók, egy betegnél maximum két 14 éven felüli látogató tartózkodhat.  A látogatók az IBO előterében kikészített védőruházatban (cipővédő, látogatói köpeny) léphetnek be az osztály területére. 15:00 és 16:00 óra között hétköznapokon a hozzátartozók személyesen kérhetnek felvilágosítást a beteg kezelőorvosától. 

Beteg melletti benntartózkodás

Súlyos állapotú, végstádiumú beteg és szülő nő esetében az általa megjelölt személy, kiskorú beteg esetében szülője, törvényes képviselője, ha a beteg mellett kíván tartózkodni, akkor erre vonatkozó kérését az osztályvezető főorvosnak kell jeleznie. 

Kiskorú beteg mellett a szülő benntartózkodása esetén a hotelszolgáltatás (ágy + napi háromszori étkezés) térítésmentes, társadalombiztostás által finanszírozott (amennyiben a szolgáltatást igénybe venni kívánó szülő biztosított).  Benntartózkodásnál is kérjük a kórteremben lévő más beteg jogainak, nyugalmának tiszteletben tartását.

Vallásgyakorlás

Intézményünkben biztosítjuk a vallás szabad gyakorlása és az általuk kiválasztott egyházi személyekkel való kapcsolattartás lehetőségét. Az osztályos hirdetőtáblákon található az egyes felekezetek istentiszteleteinek időpontjai. Klinikai lelkigondozó szolgálatát is igénybe veheti kórházi tartózkodása során ingyenesen.

 Beteg áthelyezése más osztályra vagy más intézménybe

Kórházunkban való ellátása során előfordulhat, hogy állapotában olyan változás következik be, ami szükségessé teszi áthelyezését más osztályra vagy intézménybe. Ennek tényéről és okáról kezelőorvosától/ügyeletes orvostól tájékoztatást kap Ön és/vagy hozzátartozója (különös tekintettel gyermek, fogyatékkal élő, kommunikációra képtelen, demens betegekre). Áthelyezéskor kötelezően elkészül, és a fogadó osztálynak/intézménynek átadásra kerül a zárójelentés, valamint az értékleltár.

Intézetünkben szociális nővér is dolgozik, aki közreműködik a szociálisan rászoruló, elsősorban a krónikus ápolás területén ellátott betegek idősotthoni elhelyezésében, hajléktalan betegek tovább irányításában.

Orvosi konzílium kezdeményezése

Az 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) szerint „a beteg bármely, a kezelőorvos által megállapított diagnózissal, illetőleg javasolt terápiával, valamint fekvőbeteg-gyógyintézetből történő tervezett elbocsátásával vagy más egészségügyi szolgáltatóhoz történő beutalásával kapcsolatban kezdeményezheti más orvos által történő vizsgálatát.” A fentiek értelmében, amennyiben más orvos általi konzíliumot kíván kezdeményezni, azt a kezelőorvosa felé kell jeleznie, aki részletes tájékoztatást ad az orvosi konzílium kezdeményezésére vonatkozóan.

Elbocsátás a kórházból

Betegeket a kórházból naponta 8.00-11.00 óra között bocsátunk el. Kezelőorvosa tájékoztatja Önt arról, hogy a kórházi kezelést mikor tekinti befejezettnek. Tervezett hazabocsátásáról általában 24 órával korábban tájékoztatják, így arról értesítheti hozzátartozóit. Ha erre nincs módja, akkor kérésére a főápoló gondoskodik az értesítésről. Ha busszal vagy vonattal utazik haza, a kezelőorvosától kérhet kedvezményes utazásra jogosító utalványt. Ha állapota azt szükségessé teszi, mentővel, betegszállítóval szállítják haza. Ezt a kórház szervezi meg. Kérjük mindenképpen jelezze az osztályon, ha a kórházból való eltávozáshoz segítséget kér!

Az elbocsátás napján kizárólag reggelit biztosít a Kórház.
Távozáskor a kezelőorvos átadja Önnek a zárójelentést két példányban és a kórházi tartózkodásról szóló igazolást. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy a két példányban kézhez kapott zárójelentések közül az egyiket juttassa el háziorvosához.

Elbocsátáskor mindenképp érdemes tisztában lenni az alábbiakkal kapcsolatban:

 • további gyógyszerszedés rendje,
 • azok az esetek, tünetek, panaszok amikor azonnal orvoshoz kell fordulni,
 • következő kontroll időpontja, helye,
 • követendő életmód.

Betegdokumentáció másolatának kikérése

Kikérés helye: Betegfelvételi Iroda (Szakrendelő földszint)

Kikérés időpontja: hétfő – csütörtök: 8:00-14:30, péntek: 8:00-12:00

Kikérésre jogosult személy:

 • maga a beteg vagy törvény szerint a nevében eljárni jogosult hozzátartozó,
 • meghatalmazott személy, aki eljárhat a beteg nevében két tanú által aláírt meghatalmazás birtokában.

Kikéréshez szükséges okmány: személyi igazolvány/útlevél

Kikéréshez szükséges nyomtatvány: letölthető honlapunk Betegdokumentáció másolatának kérése menüpontjából.

Elhunytak esetén: az 1997. évi CLIV. törvény (Eütv.) 24. & (11) bekezdésében leírtak szerint „a beteg halála esetén törvényes képviselője, közeli hozzátartozója, valamint örököse – írásos kérelme alapján – jogosult a halál okával összefüggő vagy összefüggésbe hozható, továbbá a halál bekövetkezését megelőző gyógykezeléssel kapcsolatos egészségügyi adatokat megismerni, az egészségügyi dokumentációba betekinteni, valamint azokról kivonatot, másolatot készíteni, illetve – első alkalommal térítésmentesen, valamint – minden további másolat tekintetében – az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvény szerint meghatározott módon a saját költségére másolatot kapni.”

Betegdokumentációk másolatának térítési díjai

Egészségügyi dokumentum másolása A/4 oldalanként:  150 Ft

Ügyviteli díj (mely tartalmazza a kórlapok irattárból való kikeresését, rendezését): 1500 Ft

Az árak az ÁFA-t tartalmazzák.

A beteg saját dokumentációjáról készült első másolat térítésmentes, a továbbiakban térítésköteles. Egyéb esetek részletezve vannak a kórházunk honlapján elérhető Betegdokumentáció másolatának kérése menüpont alatti tájékoztatóban. A Sürgősségi Betegellátó Osztály által, biztosított betegek számára kért röntgen, CT vizsgálatok képanyagának kiadása a Kórház által biztosított CD/DVD-n a vizsgálat napján térítésmentesek.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér lakossági portálján (ügyfélkapus bejelentkezéssel) – közvetlen hozzáféréssel – lehetősége van a 2017.11.01 napjától történt, közfinanszírozott ellátásairól készült egészségügyi dokumentációkat (zárójelentés, ambuláns lap, leletek stb.) díjmentesen megtekinteni, letölteni, illetve kinyomtatni. A portál az alábbi címen érhető el: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal .

Betegdokumentáció másolattal kapcsolatban további tájékoztatást kérhet a 0627-620620/1408   telefonszámon.

Térítéses szolgáltatások

Kórházunkban a sebészeti, traumatológiai, neurológiai, belgyógyászati osztályokon igénybe vehető emelt komfortfokozatú kórtermi (egy, illetve két ágyas) elhelyezés, amely díjfizetési kötelezettséggel jár. Ezekben a kórtermekben önálló vizesblokk, hűtőszekrény, klímaberendezés, TV áll a beteg rendelkezésére.

Amennyiben Ön az emelt komfort fokozatú kórteremben történő elhelyezést választja felvételkor vagy előjegyzéskor (tervezett kórházi felvétel esetén) igényét jelezze a betegfelvételt végző ápolónál vagy kezelőorvosánál. Amennyiben az emelt komfortfokozatú kórterem hozzáférhető, Önnek írásban nyilatkoznia kell, hogy vállalja a térítési díj megfizetését. Az ehhez szükséges formanyomtatványt az osztályos ápolótól kérheti.

A kiegészítő (kényelmi és egyéb) szolgáltatások nyújtása korlátozható vagy elutasítható amennyiben a betegellátás tekintetében rendkívüli helyzet áll elő (pl. fertőző betegség).

Térítési díj:

– egy ágyas kórterem esetében: 15.000 – Ft/nap,

– két ágyas kórterem esetében: 10.000 – Ft/nap

Ápolási Osztály

Kórházunkban lehetőség van biztosítási jogviszonnyal rendelkező, tartós ápolásra szoruló betegek átmeneti (maximum 3×1 hónap) elhelyezésére a beteg vagy hozzátartozója kérésére. A szolgáltatást azon betegeknek ajánljuk, akik szakápolásra szorulnak és ez otthonukban nem megoldható, illetve azon tartós ápolást igénylő betegeknek, akiknek szociális otthoni elhelyezésük még folyamatban van. (Időpont foglalásával kapcsolatos információt jelen tájékoztatónk 1. pontjában talál.)

Kórházunk az Ápolási osztályon történő ellátást a biztosított betegeknek a 60/2003 (X.20.) ESZCSM rendelet szerinti minimumfeltételeket meghaladva, emelt szinten is tudja biztosítani. A szolgáltatás kiegészítő térítési díj ellenében vehető igénybe, mely a 284/1997 (XII. 23.) Korm. rendeletben meghatározott kiegészítő térítési díjnál magasabb összeg. Az ellátottak elhelyezése egy-, két-, vagy négyágyas, külön fürdőszobával ellátott kórtermekben lehetséges, igénybe vehető lelki gondozás, gyógymasszőr, gyógytornász, fizioterapeuta. A kórtermekben internet hozzáférés biztosított.

A kiegészítő térítési díj összegéről az Ápolási osztályon érdeklődhet.

Egyéb tudnivalók

Szakképzés

Intézményünk regisztrált duális képzőhelyként foglalkozik a tanulók gyakorlati oktatásával, ezért kezelésük során többször találkozhatnak diákjainkkal. A tanulókra ugyanúgy vonatkozik a titoktartási kötelezettség, mint saját dolgozóinkra. Az Ön ellátásában való tevékenységet tanulóink minden esetben felügyelet alatt végzik, amihez közreműködői segítségét ezúton is köszönjük.

Területi ellátási kötelezettség

Az érvényben levő Szervezeti és Működési Szabályzatunk szerint: „a szervezeti egységek szabad kapacitás esetén – előzetes orvos igazgatói engedéllyel – ellátási területen kívüli beteget is fogadhatnak.”

Felhívjuk figyelmét arra, hogy:

A kórház területén bármilyen kép-, illetve hangfelvétel csak a tervezett felvétel körülményeit tartalmazó írásbeli kérelemre megadott főigazgatói engedély alapján lehetséges a kórházban tartózkodók adatvédelmi és más személyiségi jogainak tiszteletben tartásával. A felvételen beteg beazonosíthatóan csak az érintett előzetes írásbeli hozzájárulásával szerepelhet.