Korszerű digitális gépeket kapott a Mellközpont és a Tüdőgondozó Intézet

Sikeresen lezárult az egészségügyi eszközök energiamegtakarítását célzó Európai Uniós projekt. Az „Eszközfejlesztés a Jávorszky Ödön Kórházban” című, tavaly nyáron kiírt pályázat megvalósítását az Európai Unió 458 millió forintos támogatással segítette.

A projekt keretein belül, többek között két darab digitális mammográf készüléket vásárolt az intézmény, amelyek a géppark megújulásán túl, nagyon komoly szakmai előrelépést is jelent.

A Váci Mellközpont 2001 óta működő, az elsők között alakult népegészségügyi szűrőállomás. Az elmúlt 14 évben kb. 160 ezer komplex emlővizsgálatot végzett, több mint 1000 emlőrákot és daganatkezdeményt diagnosztizált. A két új digitális mammográf készülék üzembe-helyezésével, csökken a vizsgálatok sugárdózisa, javul a képek kontrasztfelbontása, a sűrű emlők átvizsgálhatósága, egyszerűbb és biztonságosabb a képarchiválás. Különlegesség, hogy Vácon kerül üzembe az ország negyedik tomoszintézises mammográfja, azaz az emlőkről a hagyományos mellett vékony rétegfelvételek is készülnek. Ez az emlődaganatok felfedezési arányát jelentősen megnövelő, forradalmian új, a fejlett országokban is csak a közelmúltban bevezetett módszer, nem jár plusz teherrel a hölgyek számára. Vácon az emlődiagnosztikát 14 éve állandó, rendkívül jól képzett orvos- és asszisztens csapat végzi, minden radiológus Emlő Licencvizsgával rendelkezik. A központ vezetője Dr. Forrai Gábor, aki az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke.

A projekt keretein belül továbbá megvalósult egy darab röntgenfelvételi és egy darab tüdőszűrő (ernyőképszűrő) készülék üzembe helyezése is a Tüdőgondozó Intézet épületébe. A tüdőgondozó 2005 óta működik a kórház területén. A pulmonológiai szakrendelésen, a tüdőbetegségek kivizsgálásán és a betegek gondozásán túl, légúti allergia vizsgálatot is végeznek bőrpróbával. A két nagy értékű digitális eszköz üzembe helyezése a régi, korszerűtlen gépek cseréjén túl a betegelégedettséget is jelentősen javítja, hiszen gyorsabb és pontosabb eredményt ad, kevesebb sugárterheléssel. Környezetkímélőbb, és mivel nem igényel filmet és előhívó vegyszert, így költséghatékonyabb is – mondta dr. Sipos Anikó vezető főorvos.

A pályázati összegből két darab sebészeti képerősítőt is vásárolt az intézmény a Központi műtőbe.