Reumatológiai szakrendelő és központi fizióterápia

A Reumatológiai Szakrendelőben a mozgásszervi panaszokkal érkező betegek ellátása (vizsgálat, diagnózis felállítása és a terápia beállítása), a csontritkulásban szenvedő, illetve a gyulladásos mozgásszervi rendszerbetegséggel küzdő betegek gondozása folyik.

A Reumatológiai Szakrendelés Vác város belvárosában, a Március 15. téren kezdődött. A reumatológiai fekvőbetegek ellátása az 1970-ben megnyílt kórház Belgyógyászati Osztályán kialakított Reumatológiai részlegen történt.

A kórház Szakrendelőjét 1980-ban adták át, az épület földszintjén kaptak helyet a Reumatológiai Szakrendelők.

1996-ban – az országos ágyszám csökkentés részeként – megszűnt a „fekvő reuma” részleg, ezt követően a fekvőbetegek a kistarcsai Flór Ferenc kórház illetve a budapesti ORFI (ORFI/BIK) reumatológiai osztályain lettek elhelyezve.

A Reumatológiai Osztályt 1970-től dr.Gecseg Gyula főorvos úr, 1974-től dr.Fieszl Borbála főorvos asszony, 1996-tól dr.Pornói Anna főorvos asszony, majd 2001-től dr.Székely Gabriella főorvos asszony vezette/vezeti.

Korábban 3, majd 2019. tavaszától 1 Reumatológiai Szakrendelő működik és látja el a kórház területéhez tartozó fekvő-és járóbetegeket.

A Reumatológiai Osztályhoz csatolva működik az Osteoporosis Centrum (lásd.: WEB oldal: Osztályok-vizsgálatok/Szakrendelések-gondozóintézetek).

 

Fizioterápiás kezelés 1970-től folyik a kórházban, kezdetben a főépületben, a mai pénztár helyén, 1 fizikoterápiás asszisztens és 3 gyógytornász közreműködésével.

A jelenlegi Központi Fizioterápiás Osztály az 1980-ban átadott új Szakrendelő földszintjén kapott helyet és működik mind a mai napig. Itt történik a betegek fizikoterápiás (galván áram, diadinamikus áram, középfrekvenciás interferencia, ultrahang, mágnes) kezelése, itt találhatók a gyógymasszőri kezelő helyiségek (3), a hydroterápiás gyógymedence és az egyéni és csoportos gyógytorna kezelésre alkalmas tornatermek. A paciensek csak az orvosok által előírt kezeléseket kapják meg.

A Központi Fizioterápiás Osztályt a Reumatológiai  Szakrendelés mindenkori vezető főorvosa irányítja.

A betegeket jelenleg 5 gyógytornász, 4 fizikoterápiás asszisztens, 3 masszőr, 1 fürdőmester/masszőr és 1 diszpécser szolgálja ki.

A Központi Fizioterápiás Osztály részlegvezetője 2005-ig Lhotskyné Marton Stefánia gyógytornász volt, 2006-tól az osztályt Keczkó Erzsébet vezető gyógytornász irányítja.