1970 áprilisában nyílt meg, 32 ággyal. Első osztályvezető főorvosa dr. Korona Árpád, aki munkatársával és helyettesével, dr. Cselikovics Franciskával alapozta meg és mintegy 25 éven át fenn is tartotta az osztály magas szakmai színvonalát. Az indulás évében az országban az elsők között EEG- laboratóriummal is bővült a neurológiai diagnosztika. 1975-ben dr. Mátrai Sándor, majd 1978-ban dr. Katona Ágnes csatlakozott az osztály orvosi karához.

Az osztály kezdettől fogva tevékenyen részt vállalt az agyi érbetegek ellátásában, ezért 1980-ban, a Nemzeti Stroke Program indulásakor az elsők között lettünk stroke centrum. Érvizsgálatra alkalmas ultrahang-készüléket kaptunk, gyógytornászt és logopédust foglalkoztathattunk. Az osztály vezetését 1996-ban Dr. Katona Ágnes vette át. Fő szakmai profilunk az agyi érbetegek ellátása területünkön, emellett kiemelést érdemel a szellemi hanyatlásban szenvedők, a krónikus fejfájások diagnosztikája, kezelése, a Parkinson-betegek, epilepsziások, sclerosis multiplexben szenvedők gondozása. 2002-ben osztályunk demencia- centrum lett. A rekonstrukció IV. ütemének befejezésével kialakításra került egy 5 ágyas őrző kórterem, ahol a szoros megfigyelést, emelt szintű ellátást igénylő betegeket helyezzük el. A Neurológiai és Stroke Osztály teljes körűen ellátja a területünkhöz tartozó stroke- betegeket. Ezen belül kórházunkban végezzük az ischaemiás stroke iv. thrombolysis (vérrögoldó) kezelést is.

Osztályvezető főorvos: dr. Nagy Ferenc

Osztályvezető főápoló: Puskásné Emmer Mária

Osztály helye: Kórház III. emelet

Orvosok:

Dr. Avar Éva adjunktus

Baloghné Ebner Orsolya Dóra logopédus

Dr. Barcza Dóra szakorvos

Dr. Dani Dóra rezidens

Dr. Galántai Gyöngyi szakorvos

Dr. Kézdy Borbála Edit orvos

Dr. Királyhegyi Péter szakorvos

Dr. Lantos Zsuzsanna Eszter szakorvos

Dr. Pettendi Éva szakorvos

Dr. Stefán Zsolt Miklós rezidens

Dr. Tóta Anett adjunktus


Járóbeteg ellátás

Az előjegyzési időpontokat igyekszünk tartani, azonban tekintettel arra, hogy a rendelést végző orvosok fekvőbeteg osztályon is dolgoznak, előfordul, hogy várakozniuk kell az előjegyzett betegeknek is.

Általános Ideggyógyászat:

Helye: Szakrendelő,  II. emelet, R 249 rendel

Érvényes orvosi beutalóval, előjegyzés alapján vehető igénybe. Általános neurológiai panaszok, betegségek ambuláns kivizsgálásával, kezelésével, gondozásával foglalkozik.


Epilepszia szakrendelés,  EEG labor:

Orvos:
Asszisztens:

Érvényes orvosi beutalóval, előjegyzés alapján vehető igénybe.

Az epilepszia- gyanús betegek kivizsgálásával, gondozásával foglalkozik. Az EEG vizsgálat az epilepszia- betegség diagnosztikájának alapvető módszere.

Az epilepszia az egyik leggyakoribb idegrendszeri betegségek közé tartozik. Az epilepszia rohamokban jelentkező, néhány másodpercig vagy percig tartó központi idegrendszeri tünetekkel jár, amely társulhat eszméletvesztéssel, ill. görcsös állapottal, de nem feltétlenül.

Az epilepsziában szenvedő betegek legtöbbször tartós gyógyszerszedést és gondozást igényelnek. Amennyiben a beteg a beállított gyógyszeres kezelés mellett tünetmentes, általában évente egyszer kell megjelenni a rendelésen. Ennél sűrűbb megjelenésre van szükség a betegség diagnózisának felállításakor, a gyógyszeres kezelés beállításakor, ill. rohamok jelentkezésekor.


Stroke ambulancia:

Orvos: Dr. Nagy Ferenc osztályvezető főorvos
Telefon: +36 27 620620, 1355-ös mellék.

Érvényes orvosi beutalóval, előjegyzés alapján vehető igénybe.

A stroke (szélütés, gutaütés, cerebrovascularis betegség) kivizsgálásának megszervezésével, gondozásával (nem az akut ellátásával!) foglalkozik.

A cerebrovascularis betegségek világszerte vezető helyen szerepelnek a megbetegedési, rokkantsági és halálozási listákon. Megkülönböztetünk ischaemiás és vérzéses stroke betegséget. A betegség időben való felismerése, a beteg mielőbbi kórházba kerülése fontos, mert az ischaemiás cerebrovascularis betegség esetén csak 4,5 óra áll rendelkezésre a hatékony kezelés megkezdéséig. A betegek gondozása nagyon fontos, mert a betegség ismétlődhet. Az ismétlődés kivédésében szerepe van a hajlamosító tényezők (úgynevezett rizikófaktorok) felismerésének és kezelésének. Kezelhető hajlamosító tényező a magasvérnyomás betegség, a cukorbetegség, a szívbetegségek egy csoportja, az emelkedett vérzsírosság, a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, az elhízás.

A betegeket félévente, évente egyszer kontrolláljuk. Új betegek vizsgálatakor a betegséggel kapcsolatos minden korábbi orvosi dokumentációt el kell hozni.


Elektrofiziológiai labor:

Orvos: Dr. Rózsavölgyi Margit Főorvos
Asszisztens:

Érvényes orvosi beutalóval, előjegyzés alapján vehető igénybe.

Speciális eljárások az idegrendszer különböző részeinek vizsgálatára. Ideg-, izom vizsgálatokat (EMG-ENG), kiváltott válasz vizsgálatokat (VEP, BAEP, SEP) végez a labor.

Vizuális kiváltott válasz (VEP) vizsgálat, amely a látópálya működéséről ad információt. VEP vizsgálat során a beteg egy képernyő előtt ül, amelynek a segítségével a szemeket külön-külön villogó sakktáblával ingereljük. Az így kiváltott elektromos választ a látókéregről vezetjük el néhány felületi elektródával.

Agytörzsi akusztikus kiváltott válasz (BAEP) vizsgálat, amely a hallópálya működéséről ad információt. A vizsgálat során fülhallgató segítségével a füleket külön-külön ingereljük hangingerrel és az így kiváltott elektromos választ az agykéregről vezetjük el néhány felületi elektródával.

Szomatoszenzoros kiváltott válasz (SEP) vizsgálat, amely az érző pályarendszer működését vizsgálja.A vizsgálat során perifériás (végtagi) idegeket ingerlünk elektromos árammal, amely enyhe kellemetlenséggel jár. A kiváltott elektromos választ a gerincről és az agykéregről vezetjük el néhány felületi elektródával. Beültetett pacemaker-t (szívritmusszabályozót) viselő betegeknél nem szabad 1 Hz-nél nagyobb frekvenciával ingerelni, ezért a pacemaker- ről tájékoztatni kell a vizsgálatot végző asszisztenst.

Elektroneurográfia/elektromiográfia (EMG): A perifériás idegrendszer és az izomrendszer kórképeinek vizsgálata. Számos betegség diagnózisához nélkülözhetetlen, pl. a végtagi idegek sérülései, alagút szindrómák, a végtagi idegek általános betegségei („polineuropátiák”), mozgató idegsejt betegségek, izombetegségek, miaszténia grávisz. A vizsgálat két részből áll, a feltett kérdés alapján döntjük el, hogy melyikre vagy mindkettőre szükség van-e. A vizsgálat min. fél órát vesz igénybe, de akár 2 óra hosszú is lehet az adott betegségtől függően. A vizsgálatot minden esetben orvos végzi és értékeli.

  • Elektroneurográfia: a végtagi idegeket elektromos árammal ingereljük és felületi elektródákkal vezetjük el a választ az idegvezetési sebesség mérésére. Az áramingerlést többen kellemetlennek találják. Beültetett pacemaker-t (szívritmusszabályozót) viselő betegeknél nem szabad 1 Hz-nél nagyobb frekvenciával ingerelni, ezért a pacemaker- ről tájékoztatni kell a vizsgálatot végző orvost.
  • Elektromiográfia: a végtagi izmokba tűelektródát szúrunk és elvezetjük az izom által termelt elektromos tevékenységet. Tekintettel az izomszúrásra, a vizsgálat szükségképpen valamennyi fájdalommal jár, de a legtöbb beteg számára ez elviselhető. Az elektromiográfiás vizsgálat ellenjavallt olyan betegeknél, akik vérzékenységben szenvednek vagy véralvadásgátló kezelésben részesülnek.

Memóriazavarok – Demencia Ambulancia:

Orvos: Dr. Nagy Ferenc osztályvezető főorvos
Telefon: +36 27 620620, 1355-ös mellék.

Érvényes orvosi beutalóval, előzetes időpont egyeztetés alapján vehető igénybe.

Feledékenység, memóriazavarok kivizsgálását, megállapított betegség esetén gondozást végez.


Parkinson ambulancia:

Orvos: Dr. Nagy Ferenc osztályvezető főorvos
Telefon: +36 27 620620, 1355. mellék.

Érvényes orvosi beutalóval, előzetes időpont egyeztetés alapján vehető igénybe.

Szakrendelésünkön a Parkinson-kórban és Parkinson-szindrómákban, valamint az egyéb mozgászavarokban (pl. Huntington-chorea, Wilson-kór, különféle dystoniák stb.) szenvedő betegeket fogadjuk.

A Parkinson- kór a második leggyakoribb ún. degeneratív idegrendszeri betegség az Alzheimer- kór után, gyakorisága ma már 200-400/100 000 lakos, Magyarországon becslések alapján 20-30 000 beteggel számolhatunk.

A Parkinson-kór tünetei más degeneratív idegrendszeri betegségekben, gyógyszerek mellékhatásaként, idegrendszeri gyulladást és többszörös sérülést követően, valamint az idegrendszeri érkárosodásokkal járó (vascularis) betegségekben is kialakulhatnak (Parkinson-szindrómák). A Parkinson- kór oka ismeretlen. Genetikai és környezeti tényezők együtt tehetők felelőssé a betegség kialakulásáért. A betegség a mozgáslassulással és izommerevséggel jellemezhető mozgászavarok közé tartozik, gyakori tünete még a nyugalmi remegés. A tünetek kezdetben féloldaliak, és az aszimmetria a betegség lefolyása során mindvégig megfigyelhető. A betegek kb. egyharmadában remegés soha nem lép fel. A nemzetközi kritériumok szerint a diagnózist ma is a klinikai tünetek alapján állítjuk fel.

Parkinson-kórban a motoros tüneteken kívül nem–motoros tünetek is jelentkeznek, melyek gyakran jobban befolyásolják a betegek életminőségét, mint a mozgás-tünetek. Leggyakoribb a szagláscsökkenés, depresszió és pánik rohamok, nyugtalan alvás és a székrekedésre való hajlam. Idős korban, hosszan tartó betegség után szellemi hanyatlás is előfordulhat. Autonóm (vegetatív) zavarok is kialakulhatnak: hőszabályozási és vérnyomás szabályozási zavar (felálláskor jelentősen csökkenő vérnyomás), vizelettartási zavar, sexualis dysfunctio, székrekedés. Jellemző tünet lehet a fáradékonyság.

Kapcsolódó link: https://parkinson-tarsasag.hu


Fejfájás ambulancia:

Orvos: Dr. Nagy Ferenc osztályvezető főorvos

Érvényes orvosi beutalóval, előzetes időpont egyeztetés alapján vehető igénybe.

A fejfájás kivizsgálásával foglalkozik tanácsadás jelleggel (nem akut ellátásával!).

Kapcsolódó link: http://www.fejfajas-tarsasag.hu


Kúraszerű ellátás

Helye: “F” Pavilon, II. Emelet


Előjegyzés szerint, neurológus szakorvos javaslatára, előzetes szakorvosi vizsgálat alapján adunk infúziókat elsősorban agyi keringészavar, diabeteses polyneuropathia okozta panaszok, tünetek enyhítésére.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az ambuláns infúziós kezelés ideje alatt, semmilyen járó beteg szakrendelés nem vehető igénybe! (Labor, rtg, fizikoterápia, reuma szakrendelés, szemészet stb.).

Kérjük Önöket, hogy az orvos által megírt beutalóval időpontot egyeztessenek, az ambuláns szobában dolgozó nővérrel. Az egyeztetett időpontban a beutalóval jelentkezzenek be a betegfelvételi irodába. Ennek megtétele után lehet megkezdeni az infúziós kezelést.

A kezelések reggel 7 órakor kezdődnek, ezért kérjük, hogy nagyon korán, feleslegesen ne várakozzanak a rendelő előtt.