Tudományos igényesség és nemes emberi hozzáállás

Igazi kollegiális légkörben, rendkívül színvonalas előadásokkal zajlott le november 10-én a Váci Járvorszky Ödön Kórház Tudományos Napja a Piarista Kilátó Központban.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Sabjanics István , a Belügyminisztérium Belügyi Tudományos Tanácsának (BTT) titkára és Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese.

Sabjanics István köszöntőjében vázolta a BTT munkáját, beszélt a tanács és a kórház együttműködési lehetőségeiről. Bábiné Szottfried Gabriella – aki szakmai pályáját éppen a Jávorszky-kórházban kezdte – örömmel állapította meg, hogy az intézményben megvan az egymásra figyelés, a közösségi légkör. „Mindenki számít a másikra, és ez nagy kincs, tartalék, őrizzük meg” – hangsúlyozta. Mint mondta, az összetartozás azért is fontos, mert abban megmutatkozik, milyen jövőképet tudunk magunk elé vetíteni. A középirányító szerv nagyobb fejlesztéseiről, projektjeiről szólva kiemelte, hogy azok nem vihetők sikerre a területen dolgozó kollégák támogatása nélkül.

A Tudományos Napot dr. Urbán Edina főigazgató asszony nyitotta meg beszédével. Jelezte, hogy a változásokhoz nem könnyű alkalmazkodni; ilyen volt a Covid, a jogviszony-változás, és ilyen az ellátórendszer struktúraformálása is. Mindezekhez paradigmaváltásra van szükség. A menedzsment megtalálta helyét a rendszerben, és most az a cél – mondta -, hogy minden dolgozó eljusson oda, hogy a kórház megmarad, azzal együtt pedig az ott dolgozók is. A Jávorszky helyét, kikerülhetetlen szerepét a főigazgató néhány sarokszámmal példázta: Míg Pest vármegye lélekszáma 1,2 millió, addig a szomszédos Nógrádban 190 ezer ember él. A fővárosiakkal együtt az összes magyar lakosság egyharmada ezen a viszonylag kisebb területen él. Az elmúlt években a lélekszámváltozás a főváros agglomerációjában volt jelentős, ami óhatatlanul érinti a Váchoz tartozó településeket. A Jávorszky-kórház több megye egyes járásait is ellátjuk bizonyos szakmákban, nem szólva arról, milyen sokat számít, hogy a betegek időben elérjenek az ellátóhelyre.  Ezzel kapcsolatban szintén néhány beszédes számadatot adott közre a főigazgató: a váci kórház évente 14 ezer akut ellátást nyújt, 43 ezer sürgősségi esetet kezel, emellett 417 ezer járóbeteg-ellátási eseményt könyvelhet magáénak. „A működési képességet meg kell tartanunk, ráadásul ebben a felállásban” – összegezte Dr. Urbán Edina.

Szinte észre sem lehetett venni, úgy repült el a nap, olyan pergők, nívósak voltak a négy szekcióba csoportosított eladások. Fiatal és tapasztalt idősebb szakemberek remek példákkal mutatták be, milyen következtetésekre jutottak egy-egy területen mindennapos munkájuk során. Dicséretes volt minden diasor, az érthető magyarázat, a szemléletes és élvezetes előadásmód.