ÁEEK_OEP_EMMI-2016/1

ÁEEK_OEP_EMMI-2016/1

 

Fekvőbeteg szakellátó intézmények támogatása – a gazdaságilag hatékony struktúra-átalakításhoz, ehhez kapcsolódó szakmai és/vagy működési koncentrációt szolgáló fejlesztések megvalósítására

 

 

A megvalósított projekt elemek illeszkednek a Jávorszky Ödön Kórház fejlesztési- egészségfejlesztési koncepciójához. Célunk a gazdaságos működés hatékonyságának növelése, kiemelt figyelemmel a környezetvédelmi előírásokra. Kiemelt szempont továbbá, hogy a projekt segítse az ellátásszervezés hatékonyabbá tételét, szükség szerint a kiszolgáló és támogató területek átalakításával, humánerőforrás kihasználásának optimalizálásával. A 106 millió forint összértékű projekt megvalósítása lehetővé teszi az egészségügyi szolgáltatások hatékonyabb, magas színvonalú biztosítását a fejlesztéssel érintett területek vonatkozásában.

 

A projekt megvalósítás hatására a várható megtakarítások hozzájárulnak az Intézmény egyensúlyi gazdálkodásának kialakításához.

 

Napkollektor

 

A meglévő Intézményi fűtési és meleg víz ellátó rendszer 1968-1983 között készült. Műszaki állapota, technikai színvonala is az építés időszakára jellemző. A Napkollektorok telepítésével, vagyis a megújuló energiák hasznosításával a használati melegvíz termelés energiaköltsége jelentősen csökkenthető. A projekt megvalósítás során 95 db napkollektor került beiktatásra a jelenlegi HMV rendszerbe. A használati hideg-, illetve melegvíz oldalon mindkét helyen a hálózati hidegvíz a napkollektorokon áthaladva felmelegszik és a velük sorba kötött víz/víz hőcserélők csak a még hiányzó hő teljesítményt pótolják.

 

 

Légtechnika

 

A projekt keretén belül az Intenzív osztály és a központi műtő folyadékhűtőjének cseréjére került sor, a hidegenergia ellátás hatékonyságának növelése, valamint az üzembiztonság fokozása érdekében.

A légtechnikai rendszerek korszerűsítése révén a kórház évente jelentős költséget tud megtakarítani.

 

 

Sterilizáló

 

A Központi Sterilizálóban jelenleg használt sterilizátorok beszerzési éve: 1997. Az eszközök meghibásodása a folyamatos karbantartás ellenére is rendszeres, mely jelentős költségekkel jár együtt.

A projekt keretében beszerzésre került plazma sterilizáló egyrészt garantálja a biztonságos betegellátást, valamint a működési ciklus ideje lehetővé teszi a minimális eszközellátottság mellett, a műtétes szakmák folyamatos steril eszközellátását. Mindez az alkalmazott technológia miatt lehetővé teszi a sterilizálandó eszközök (flexibilis eszközök) élettartamának növelését.