Gasztroenterológia

A 40 ágyas Gasztroenterológiai osztály 1996-ban került kialakításra. Osztályunk fő profilja az emésztőszervi (nyelőcső, gyomor, bél, hasnyálmirigy és máj, stb.) betegek gyógyítása. Évente több mint 300 úgynevezett endoszkópos műtétet végzünk, ezek főleg polypusok eltávolítását, epeúti kövek kivételét, epe- és hasnyálmirigy vezeték beömlésének felvágását, nyelésképtelen betegben bőrön át ejtett sebből tápláló gyomorszonda bevezetését, és vérzéscsillapító eljárásokat jelentik. Vácott 1980-óta non-stop ügyeletet tartunk életveszélyes emésztőszervi vérzéssel jelentkező betegeinknek, ahol nemcsak a vérzés forrását állapítjuk meg, hanem endoszkópos módszerrel vérzéscsillapítást is végzünk injektorral, hemoklippel, argon plazma koagulációval vagy ezek kombinációjával.

Hazánkban számos diagnosztikus és terápiás módszert elsőként vagy elsők között vezettünk be osztályunkon, így az intravitalis festéseket és a korai gyomorrák és rákelőző állapotok úgynevezett mucosa resectiós és submucosus dissectiós műtéteit. Utóbbiak azt jelentik, hogy időben történt diagnózis esetén hasi megnyitás nélküli, úgynevezett minimál invazív beavatkozással, endoszkópos módszerrel lehet a kóros részt eltávolítani.  A Japánban megtanult technikákat alkalmazzuk. Nemzetközi és hazai kapcsolataink révén, konferenciákon és alkotóműhelyekben igyekszünk a legmodernebb diagnosztikus és terápiás irányelveket elsajátítani és osztályunkon alkalmazni.  Az osztály a Semmelweis Egyetem akkreditált képzőhelye belgyógyászatból és gasztroenterológiából.

Klinikai farmakológiai vizsgálóhely is a váci Gasztroenterológia, így számos új, még Magyarországon nem, vagy nem abban a javallatban alkalmazott gyógyszerhez juthatnak térítésmentesen betegeink nemzetközileg ellenőrzött, auditált körülmények közötti fázis II-III-IV vizsgálatokban.

Két nagy forgalmú szakambulanciát működtetünk, egy endoszkópos (ahol „tükrözések“ folynak) és egy konzultatív jellegűt. Műszerezettségünk megfelel a II/B minősítésnek.

 

Osztályvezető főorvos: Dr. PhD Szalóki Tibor

Osztályvezető főápoló: Mandáné Berki Zsanett

Osztály helye: „F” pavilon földszint (szakambulanciák) és emelet (osztály)