Központi műtő

Az 1990-es évek közepén korszerű légkondicionált műtőblokk került átadásra 5 műtővel, ébredő helyiséggel. A műtők felszerelése, műszerezettsége az 5 műtétes szakma számára lehetővé tette a legkorszerűbb műtéti technikák alkalmazását, modern, biztonságos anesztéziát.  A központi műtő közelében került kialakításra a 8 ágyas intenzív osztály.

 

Napjainkban a központi műtő a szakmák igényeinek megfelelően korszerűsített műszerparkkal áll rendelkezésünkre. A Sürgősségi műtő a Sürgősségi osztály területén működik, itt az un. akut beavatkozások végezhetők el.  A VI. emeleten külön blokk áll rendelkezésre a nőgyógyászati kisműtétes beavatkozások és a császármetszések számára. 2009-ben épült és a nőgyógyászati/szülészeti műtők azóta szoros építészeti/szerkezeti/működési egységet képeznek a szülőszobával.

Évente 7000 – 8000 műtétet végzünk, a műtétek mintegy kétharmada tervezett műtét, a többi akut beavatkozás. Sebészeink mind a laparascopos, mind a hagyományos műtéti technikát nagy gyakorlattal végzik, rendszeresek, nagy hagyománnyal rendelkeznek a plasztikai sebészeti beavatkozások is. A traumatológusok végtag, vagy több-végtag törése sérülése miatt a nap 24 órájában operálnak, emellett tervezett csípő-, és térdprotézis behelyezését, is végzik. A traumatológiai osztályon belül kézsebészeti részleg működik. A sebészeten 2-3 hónapos a műtétes előjegyzés, a csípő- és térdprotézis behelyezésére egy – két hónap a várakozási idő, amely sokkal alacsonyabb, mint az ország más traumatológiai osztályain. Évente közel 1000 sima szülés/császármetszés mellett a szülészek-nőgyógyászok hasűri beavatkozásokat is végeznek. A gégészeten szájütegi, szájsebészeti, fülészeti műtétek történnek felnőtt és gyermek betegeken.

 

Mb. műtővezető: Dr. Marjanek Zsuzsanna

Vezető műtősnő:

Osztály helye: Főépület, I. emelet, „C” rész