Sebészeti osztály

A Sebészeti osztály 1970 áprilisában költözött át az új kórházba, másfél emeleten 100 ággyal indult, igaz ekkor még nem vált külön a baleseti sebészet és bizonyos urológiai kezeléseket, kisműtéteket is végeztünk. 1971 februárjában ketté vált a sebészet. A II. sebészet vezetője dr. Kollár Lajos, az I. Sebészeté dr. Jávorszky Ödön volt. Utóbbit 1973-ban nyugdíjazták, utódja dr. Kovács Bertalan. A II. sebészet vezetője és egyben a kórház igazgatója dr. Kollár Lajos lett. 1991-ben egy évre megbízottként dr. Berta Mihály volt a Sebészeti osztály vezetője.

1993 óta beindult a diagnosztikus és laparoscopos epesebészet. Jó gastroenterológiai háttérrel sikerrel végeztünk nyelőcső daganat miatt intrathoracalis, csőgyomorral végzett nyelőcsőpótló műtéteket. Jelenleg is rutinszerűen végezzük a totál gastrectomiát is. Jelentős előrelépés történt a colon sebészet területén mely magába foglalja a mély gépi resectiókat is az anusgyűrű megtartásával. A szokványos általános sebészeti beavatkozásokat (strumectómia, gyomorresectió, vékony és vastagbél műtétek hegsérvek, inguinofemoralis sérvek, perianalis műtétek stb.) rutinszerűen rendkívül alacsony szövődmény rátával végezzük. Az érsebészeti beavatkozásokat az aorta infrarenalis szakaszán végeztük: aortobifem. bypass, femoropopl. bypass, endarteriektómiák, lumbalis sympathectomia. Sürgősséggel felső és alsó végtagi embolectomiák. Az osztályon a phlebológiai beállítottság miatt országos szinten is jelentős számú alsóvégtagi varicectomia történt évente. Érsebészeti szakrendelésünkön éveken keresztül ulcus cruris ambulancia is működött. Betegeink egy része területen kivüli localisatioból kerül ki. Az utóbbi évek egészségügyi átszervezései miatt érsebészeti tevékenységünk megszűnt, miután a kórházi rekonstrukció után az angiographias lehetőségtől elestünk, ilyen irányú fejlesztés nem történt. Az általános sebészet keretében alsóvégtagi varicositas miatt végzünk műtéteket.

Osztályunk szervezésében 13 éve működik Colostomas Klub, melynek 120 tagja van, 9 éve tagja a Magyar ILCO Szövetségnek. Pest megyében ez az egyetlen működő Colostomas Klub. osztályunkon 3 kiképzett stomatherapias nővér tevékenykedik. 2002 óta működik a Váci Mellközpont és ellátási területünkön beindult a veszélyeztetett korú nők emlődaganat szűrése. Innen az osztályunkra kerülő betegek a Mellközpont segítségével a legkorszerűbb ellátásban részesülnek. A nem tapintható daganatgyanús elváltozások jelöléses excisioját végezzük specimen mammographias háttérrel. Az emlőmegtartó műtétek előzetes core-biopsias szövettani eredménnyel együlésben tervezhetők Sentinel nyirokcsomó jelöléses műtétekkel.

Egynapos urológiai sebészet

A manuális osztályok országos átszervezése kapcsán kórházunkban az urológiai osztály megszűnt, a sebészeti osztály keretében mint egynapos urológiai sebészet működik dr. Szentgyörgyi Ervin urológus főorvos szakmai felügyeletével. Az egynapos sebészeti ellátás lényege, hogy előzetesen kivizsgált betegeink a felvétel napján műtétre kerülnek, és 24 órán belül elhagyják intézetünket. Betegeink beavatkozás előtti kivizsgálása, majd a műtétet követő ellátása, gondozása urológiai szakrendelésünkön történik.  Az egynapos urológiai sebészeti ellátás keretében végezhető beavatkozásokat az OEP vonatkozó listája tünteti fel. Ebből kiemelhetők a húgycsövön keresztül végzett endoszkópos prosztata megkisebbítő műtétek, az endoszkópos hólyagtumor eltávolító beavatkozások, a vese,- és uréterkövek lökéshullám kezelése, a húgyhólyagkövek húgycsövön keresztül történő endoszkópos eltávolítása, valamint a férfiak külső nemiszervein végzett beavatkozások meghatározott köre. Urológiai egynapos sebészeti ellátásra felvett betegeink elhelyezésére a Sebészeti Osztályon 10 ágy áll rendelkezésre. A beavatkozásokat a Központi Műtőblokkban, illetve a kőzúzásra kijelölt helyiségben végezzük.

 

Osztályvezető főorvos: Mb. Dr. El-Meouch Hicham Sobhi

Osztályvezető főápoló: Félix Attiláné

Osztály helye: Főépület, II. emelet, mindkét oldal