Szülészet- és nőgyógyászati osztály

A Szülészet-nőgyógyászat osztály első főorvosa Dr. Ackermann János volt. 1965 szeptemberétől Dr. Kovács Tibor lett az osztályvezető főorvos, 1986-ban bekövetkezett haláláig. 1970-ben nyílt meg az új kórház, ahol a következő főorvosok vezették osztályunkat: Dr. Sóbel Mátyás (1986-1988), Dr. Tóth István (1988-1990), Dr. Kardos Zoltán (1990-1998) majd Dr. Fekete Zoltán 2019-ig állt az osztály élén.

Gyermekágyas részlegünk már több mint tizenöt éve „rooming-in“ rendszerben működik, nagy hagyománya van az apás szüléseknek is. 2010-ben elnyertük a „Bababarát kórház”címet. Szülésfelkészítő tanfolyamokat szervezünk a várandósaink és hozzátartozóik számára, ahol bemutatjuk osztályunkat és a szülőszobát is. A szülőszobánkon egy vajúdó és három korszerű, egyágyas szülőszobánk van alternatív szülési módok lehetőségeivel, hidromasszázs- és fényterápiás fürdőmedencével, nagy mératű plazma TV-vel, bőr ülőgarnitúrával, dizájnos belsőépítészeti kialakítással. A szülőszobán belül került elhelyezésre a császármetszéses műtő is.

A progresszív betegellátás II. szintjén nagy számban végzünk nőgyógyászati műtéteket is.

Az országban elsőként, 2001-ben kezdtük alkalmazni a nőgyógyászati nagyműtétek során a ma is nagyon korszerű „Liga Sure“-technikát, aminek lényege, hogy computer által vezérelt electrocoagulatio helyettesíti a lekötéseket, így kevesebb a vérveszteség, nem marad idegen anyag (fonál) a hasban, rövidebb a műtét ideje, kevesebb fájdalomcsillapítót igényel a beteg a műtét utáni időszakban. 2013-óta rendelkezünk négydimenziós ultrahangkészülékkel is, mellyel és két másik color Doppler ultrahangos készülékkel lehetőségünk van a mindennapos szülészeti diagnosztika mellett a nőgyógyászati betegségek – például a daganatok – felismerésére, jó- vagy rosszindulatúságának műtét előtti megítélésére. 2001-ben történt akkreditálásunk óta osztályunk részt vesz a budapesti Semmelweis Egyetem medikus-, valamint a szakorvosképzésében is.

 

Mb. Osztályvezető főorvos: Dr. Bényi Béla

Főorvos: Dr. Gyurkovics Iván

Osztályvezető főápoló: Zsírosné Balogh Ilona

Szülészeti osztály helye: Főépület, VI. emelet, bal oldal

Nőgyógyászati osztály helye: VII. emelet, bal oldal