Traumatológiai osztály

A Kórház létesítése utáni években a dr. Jávorszky Ödön által vezetett Sebészeti osztályon történt a sérültek kezelése. 1974-ben érkezett dr. Nagy László traumatológus szakorvos Vácra, aki vállalta az önálló traumatológia művelését, érdekeinek érvényesítését. Kitartó szándéka nyomán előbb 25, majd 36 ágyas részleg alakult. Utóbbi 1978-ban már a Baleseti Sebészet meghonosítását jelentette. Két munkatársával, dr. Lamár Istvánnal és dr. Dózsa Györggyel indították el a kornak megfelelő baleseti ellátást Észak-Pest megyében. 1987-től, dr. Nagy László osztályvezető főorvossá történt kinevezésétől 6-8, a ‘90-es évek közepe tájékán már 14-15 baleseti sebész előbb 78, később az ellátás korszerűsödésével 70 ágyas osztályon dolgozott. Dr. Nagy László – a váci traumatológia létrehozója, számos szakorvos mentora – 1997-ben bekövetkezett halála után, dr. Kurucz László vette át az osztály vezetését, aki ezen feladatot 15 éven át látta el.

Osztályunk készen áll a legkülönbözőbb, adott helyzetben a legsúlyosabb sérülések és azok következményeinek ellátására. Tesszük ezt az esetek döntő részében a sérülést követően közvetlenül, mert így van a páciensnek a legjobb esélye a mielőbbi, maradék nélküli felépülésre. Korszerű implantatumokat, behelyező eszközöket választottunk, és kijelenthető, hogy sérültjeinkbe minimalizált feltárásokból kiváló stabilizáló rendszerek kerülnek (pl.: különböző velőürszegek, dinamikus csavarok, fixált csavarú lemezek, külső rögzítők).

2012-től I. progresszivitási szintű besorolást kaptunk, azaz osztályunk jelenleg  egyszerű és összetett végtagsérülésekre vonatkozó ellátási kompetenciával rendelkezik. Nem csupán frissen szerzett sérülések megoldásával foglalkozunk, hanem sérülés következtében, de egyéb, elsősorban ortopédiai okokból is kialakult hibás végtaghossz, illetve tengelyállások, beszűkült ízületi funkciók, ízületeken belüli eltérések, mozgás- és érzéskiesések, csont- és szövethiányok kiigazításával, pótlásával is. Ezen helyreállító ténykedéseink képezik specialításainkat is csukló- és kézsebészetben, valamint a csipő- és térdsebészetben. Utóbbi nagy ízületek művi pótlását, vagyis protetizálását is végezzük. Az osztály saját gyógytornásszal is rendelkezik, aki a műtéti ellátást követően a lehető leghamarabb megkezdi a beteg sérüléséhez, állapotához és igényeihez illesztett funkcionális kezelést. Munkáját különböző eszközök (pl. térdmozgató gépek, tornaterem) is segíti.

Osztályvezető főorvos: Dr. Horváth Tamás

Osztályvezető főápoló: Dr. Madár Tamásné

Osztály helye: Főépület, II. emelet, mindkét oldal