Mellközpont

Jávorszky Ödön Kórház

Váci Mellközpont (mammográfiás emlőszűrés és diagnosztika)

 

Orvosaink:

dr. Forrai Gábor PhD központ vezető főorvos

dr. Bidlek Mária főorvos

dr. Kovács Eszter

dr. Nagy Beáta főorvos

dr. Szomják Anett

 

Asszisztenseink:

Mezei-Kollár Erika vezető asszisztens

Hruskó Orsolya

Molek Gabriella

Sluchné Pardavi Rita

 

Adminisztrátorok:

Bermann Erika

Fehér Edina

Holl Mária

Králikné Hollódy Rita

 

 

Előjegyzés emlővizsgálatra:

 

Telefon: 06 (27) 620-620 / 1436-os mellék

               06 (27) 620-693

 

Recepciónk minden munkanap 8.30-14.30 óra között fogadja hívását. Kérjük, vegye figyelembe, hogy központunk havi több ezer emlővizsgálatot végez, ezért előfordulhatnak túlterhelt időszakok. Ilyen esetben kérjük, hogy később telefonáljon. Megértését köszönjük.

 

  • Minden komplex emlővizsgálat (mammográfia, ultrahang, stb.) előjegyzés alapján történik.

 

  • Amennyiben Ön szűrési behívólevelet kapott, nem kell előjegyzést kérnie, hanem a levélben megjelölt időpontban várjuk a vizsgálatra. Időpontot, dátumot módosítani a fenti telefonszámon lehet.

 

Mit kell magával hozni a vizsgálatra?

 

  • beutalót (ha postán szűrési behívólevelet kapott, akkor azt hozza magával, beutaló nem kell)
  • TAJ-kártyát
  • személyi igazolványt
  • esetleges korábbi emlővizsgálatainak eredményeit (leletek, zárójelentések, szövettanok)
  • amennyiben elérhetők, a korábbi mammográfia, emlő ultrahang, emlő MR képeit (röntgenfilmek vagy CD).

 

Hol talál meg minket?

 

Jávorszky Ödön Kórház, Szakrendelő épület, 1. emelet, Váci Mellközpont recepció

2600 Vác, Argenti Döme tér 1.

 

Hogyan öltözzön?

 

Kérjük, úgy öltözzön, hogy a felsőtestét könnyen szabaddá tudja tenni a vizsgálathoz.

 

Hogyan zajlik a szűrővizsgálat?

 

Adategyeztetés után a röntgenasszisztens kikérdezi Önt a korábbi betegségeiről és emlővel kapcsolatos esetleges beavatkozásokról, valamint a családi előzményekről. Tapintásos vizsgálat történik, ezt követően mindkét emlőről két-két mammográfiás felvétel készül.

Nem kell az eredményre várnia. Az elkészült mammográfiás felvételeket – a legnagyobb biztonság érdekében – két emlő radiológus egymástól függetlenül, kb. egy héten belül kiértékeli. Negatív esetben erről nem kap külön értesítést.  Amennyiben mégis szüksége lenne leletre, kérjük, hogy megcímzett, felbélyegzett borítékot hozzon magával.

Amennyiben bármilyen, tisztázásra váró eltérést látunk, telefonon visszahívjuk Önt kiegészítő vizsgálatra (célzott mammográfiás felvétel, ultrahang). Nagyon ritkán mintavételre is szükség lehet. Fontos tudnia, hogy a visszahívás nem jelenti azt, hogy emlődaganata van – a visszahívott hölgyeknek csak egy töredékében igazolódik bármilyen betegség. Ennek ellenére, ha hívjuk, mindenképpen jöjjön vissza, mert lehet, hogy éppen Önnél találtunk kóros elváltozást.

 

Hogyan zajlik a komplex emlővizsgálat?

 

Adategyeztetés után a röntgenasszisztens elkészíti a mammográfiás alapfelvételeket, majd az emlő radiológus orvos fogja Önt kikérdezni a panaszairól, előzményeiről. Tapintásos vizsgálatot végez, majd szükség esetén ultrahang vizsgálatot. Bármilyen elváltozás esetén kiegészítő mammográfiás felvételek, ritkán mintavétel készülhetnek. Az írásos leletet meg lehet várni, vagy később is vissza lehet jönni érte. A lelet átvételét aláírásával kell igazolnia.

Megjegyezzük, hogy mintavétel esetén a cytológiai vagy szövettani leletért későbbi időpontban, személyesen kell visszajönnie. Ilyenkor mindig az orvos adja ki Önnek a leletet, elmagyarázza a tartalmát, és a további teendőket, tehát mód van a kérdéseit feltenni, bármit megbeszélni.

 

Kell-e ultrahang vizsgálat?

 

Fontos tudnivaló, hogy kétféle emlővizsgálat történhet:

 

1) A panaszmentes hölgyek emlőszűrő alapvizsgálata a mammográfia. Ez a módszer alkalmas arra, hogy apró, kezdődő emlődaganatokat megtaláljon. Ultrahang vizsgálatra a szűréshez nincsen szükség, csak ha a kiértékelő radiológus ezt javasolja, Ilyenkor vissza fogjuk Önt hívni az ultrahang vizsgálatra.

 

2) Panasz esetén (tapintható csomó, váladékozás, gyulladásos jelek, friss bimbó behúzódás) nem szűrővizsgálatra, hanem – általában ultrahang vizsgálatot is tartalmazó – komplex emlővizsgálatra kell jelentkeznie. Önmagában az emlő fájdalom nem számít ilyen panasznak.

Tájékoztatjuk, hogy mammográfiás szűrővizsgálatra általában korábbi időpontot tudunk adni, mint komplex emlővizsgálatra.

 

Fájdalmas-e a mammográfia?

 

A megfelelő képminőség – azaz az Ön érdekében – a mellét két műanyag lap közé helyezzük, és pár másodpercre mérsékelten összenyomjuk. Ez általában nem fájdalmas, legfeljebb néha kicsit kellemetlen lehet. Amennyiben az Ön melle a menstruációs ciklus végén különösen érzékeny szokott lenni, igyekezzen a ciklus első felére (menstruáció utáni első két hét) kérni előjegyzési időpontot. A hölgyek döntő többségénél nincs szükség a vizsgálati időszakra odafigyelni.

 

Tudnivalók emlő implantátum esetén:

 

Központunkban magasan képzett asszisztensek dolgoznak, akik az implantált emlőknél szükséges, speciális Eklund felvételeket el tudják készíteni. Ez a felvétel szükséges ahhoz, hogy az implantátum ne takarja el a mirigyállományt, azaz a kóros elváltozások kiszűrhetők legyenek. A szakmai előírások szerint 30/35 éves kor felett implantált emlőről is mammográfiát kell készíteni, az ultrahang önmagában nem elegendő emlődaganatok megtalálására vagy kizárására. Ne aggódjon, az Eklund felvétel során az implantátumot félretoljuk, nem kerül közvetlenül összenyomásra.

 

Létezik-e sürgősségi emlővizsgálat?

 

Leggyakrabban terhesség vagy szoptatás idején, de ritkán más időszakokban is felléphet hirtelen kialakuló, bőrpírral, nagy fájdalommal, tapintható elváltozással, hőemelkedéssel vagy lázzal járó emlőgyulladás. Ilyen esetben, a beutaló orvosa külön kérésére soron kívül adunk időpontot. Tapintható csomó nem számít sürgősségi esetnek.

 

Férfiak emlővizsgálata:

 

Férfi betegek emlőpanasza esetén 30 éves kor felett mammográfiát és ultrahangot, 30 éves kor alatt általában csak ultrahang vizsgálatot végzünk, szükség esetén kiegészítve más vizsgálatokkal.

 

 

Szeretettel várjuk központunkban! Bármilyen emlőpanasz esetén bizalommal forduljon hozzánk.