Hazánkban vezető halálok az ér és szívrendszeri betegség. Ez a tény már széles körben ismert. Kevésbé ismert azonban, hogy a verőérbetegség mindig rendszerbetegség.

Különböző mértékben ugyan, de a szervezet minden verőerét érinti. Ezért fontos a szűrés, a megelőzés, majd az időben elkezdett megfelelő kezelés.

A cukorbetegség, a magas vérnyomás, vagy az emelkedett vérzsír értékek, a rokonságban előforduló érbetegség, egyes vérképzőrendszeri betegségek, a dohányzás az elhízás olyan kockázati tényezők, amelyeknél tünetek nélkül is különösen indokolt a szűrővizsgálat, szükség szerint az időben elkezdett megelőző kezelés és a rendszeres gondozás.

A verőér betegségek tünetei rendkívül különbözőek, attól függően, hogy mely verőéren alakulnak ki. A megfelelő érszakaszon tágulat, szűkület vagy elzáródás jöhet létre. A tünetek súlyossága függ a beteg érszakasz átmérőjétől, hosszától. Súlyosbíthatja a tüneteket, ha a betegség már több érszakaszon is kialakult.

A beteg kikérdezése, fizikális és Doppler vizsgálata (műszerrel mérjük a perifériás artériás vagy vénás véráramlást) után megállapítható, hogy szükség van-e további vizsgálatra. Az esetek jelentős részében az életmód megváltoztatásával és a beállított gyógyszeres terápiával a betegség előrehaladása megállítható rendszeres ellenőrzés mellett. Súlyosabb esetben teljes körű kivizsgálás és érsebészeti beavatkozás szükséges. Csakúgy, mint a betegségek nagy részénél a vénás betegségek is akut vagy krónikus formában jelentkezhetnek. Mindkét esetben jelentkezhetnek a felületes vagy a mélyvénás rendszerben. Súlyosságuk és formájuk határozza meg a kezelés módját.

Akut mélyvénás thrombózis haladéktalan szakorvosi ellátást igényel, míg az évek óta meglévő szerény panaszokat okozó visszeresség esetén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb időpontot a vizsgálatra és kezelésre. A rizikó faktorok egy része, amely visszeresség kialakulására, mélyvénás thrombózisra hajlamosít tőlünk független pl. örökletes faktorok, életkor növekedése, rosszindulatú kórképek stb. Más részénél azonban van lehetőségünk csökkenteni a kockázatot. Tehetünk az elhízás, a mozgásszegény életmód ellen. Ha hajlamosak vagyunk a visszerességre anticoncipiens helyett választhatunk más fogamzásgátló módszert.

Visszeresség

A visszerességet akár népbetegségnek is tekinthetjük, hiszen különböző mértékben ugyan, de a lakosság több mint 40 %-át érinti. A kitágult vénák néha csak csúnyák, sokáig nem okoznak panaszt, de kezelés nélkül a vénás betegség fokozatosan romlik és előbb vagy utóbb panaszt, esetleg szövődményt okoz. A panaszok rendkívül sokfélék lehetnek. A nehézláb érzés, éjszakai lábikra görcs, zsibbadás, láb fáradékonysága, helyi égő fájdalom, bőr viszketése csak néhány a lehetőségek közül. A visszeres panaszokhoz a kitágult vénák, a rosszul működő vénás billentyűk vezethetnek. A tágulatokban pangó vér a visszaáramló vér áramlási viszonyait rontja. A kitágult öblökben a vér besűrűsödik, felületes trombózis alakul ki, amely jelentős fájdalommal jár. Visszeresség esetén fokozott a mélyvénás trombózis kialakulásának veszélye, ami tüdőembóliához vezethet. Vannak olyan esetek, amikor a főtörzsi vénák nem betegek, csak az oldalágak kitágulását észleljük, amelyek csúnyák és fájdalmasak is lehetnek. A visszeresség típusától és súlyosságától függően választjuk meg a kezelést.

Egy betegséget úgy tudunk megelőzni, vagy karbantartani, ha jelentkezünk egy állapot felmérésre. Ez 50 év felett mindenkinek javasolt, de bizonyos társbetegségeknél, ismert kockázati tényezők esetén szinte kötelező.

Beutaló köteles, időpontfoglalás szükséges

Rendelés helye:

Szakrendelő I. emelet R120

Előjegyzés:

0627/620-676; 0627/-620-677 vagy elojegyzes@javorszky.hu

OrvosHétfő
Dr. Laczkó Ágnes8:00-15:00