Jávorszky Tudományos Nap 2016


Tizenegyedik alkalommal került megrendezésre november 4-én a Jávorszky Tudományos Nap a Madách Imre Művelődési Központban. Az egész napos program keretein belül, a kórház orvosai tartottak tudományos előadásokat, illetve az intézményt fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) térségi igazgatója, dr. Deczky Zoltán tájékoztatta a hallgatóságot a hazai kórházak kompozit mutatóiról.

Pető Tibor alpolgármester köszöntőjével vette kezdetét az a tudományos konferencia, amelyet a  kórház  2005 októberében,meglehetősen úttörő módon szervezett  először Jávorszky Tudományos Nap néven. A rendezvény főként az orvosok és a szakdolgozók számára kínált előadási lehetőséget. A megkezdett hagyományt folytatjuk –jelentette ki Sámoly György nyitóbeszédében. A főigazgató elismeréssel beszélt a kórházban történő oktatásról és képzésről, valamint elmondta, hogy az intézmény valamennyi osztálya akkreditált képzőhelyként működik.

– Oktatókórházként elégedettséggel tölt el, hogy az új rendelkezés szerint,az idei évben a rezidenseink száma jelenleg harmincnyolc fő és több, mintkétszáz fő leendő ápoló tanulót fogadtunk a különböző osztályainkon. Együttműködési megállapodásunk van a Semmelweis, a szegedi, a debreceni, és a pécsi orvostudományi egyetemekkel, orvostanhallgatók, rezidensek, szakorvosjelöltek és szakorvosok gyakorlati képzésére. A főiskolai karokkal való együttműködés alapján, diplomás ápolók, szülésznők, gyógytornász, dietetikus, védőnők, mentőtisztek gyakorlati képzését is biztosítjuk.Továbbá együttműködési megállapodásunk van ápolók gyakorlati képzésre is, többek között a Váci Szakképzési Centrum  Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájával , a Pannonkincstár Tanodával, az Oktáv Továbbképző Központtal és az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal,a kötelező szakmacsoportos továbbképzések megszervezésére – mondta a főigazgató.

Az előadások sorát dr. Deczky Zoltán, az ÁEEK térségi igazgatója kezdte, aki elmondta, hogy a kórház adósságállományának alakulását hogyan, milyen módszerekkel vizsgálták, milyen intézményi mutatók születtek, azokat hogyan értékelték és mi az elérni kívánt cél. Az intézményi mutatók szakmai és pénzügyi adatai alapján megállapításra került, hogy a váci kórház gazdálkodása stabil, a területi, kerületi intézmények rangsorában pedig jelenleg a középmezőny felső harmadába pozícionálható.

Az idei tudományos program abból a sokszínű és minőségi munkából épült fel, amelyet az elmúlt években végeztek a kórház orvosai. Idén a konferencia lényeges témája a Gasztroenterológiai osztály húsz éves fennállásának bemutatása volt. Válogattak az elmúlt időszak történetéből esetbemutatásokkal, de ezen kívül tizenhárom különböző témájú érdekes előadás is elhangzott az osztályok részéről.A tudományos program mellett, ismét lehetőség nyílta személyes találkozásokra, kötetlen beszélgetésekre.

 

deczky-szaloky-kekesi

balról jobbra: dr. Deczky Zoltán térségi igazgató (ÁEEK), dr. Szalóki Tibor osztályvezető főorvos (Gasztroenterológiai osztály), dr. Kékesi Gábor osztályvezető főorvos (Belgyógyászati osztály)

samoly-2

Sámoly György főigazgató