Újszülöttek hallásszűrése a legmodernebb eszközökkel

A legmodernebb eszközzel végzik az újszülöttek hallásszűrését a kórházban
2016 november 7-én a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat – az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve – ünnepélyes keretek között hallásvizsgáló készülékeket adott át 16 budapesti és Pest megyei kórháznak, többek között a váci Jávorszky Ödön Kórháznak is. A készülékeket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke adta át az intézmények számára. Ezzel az ajándékozással valamennyi magyarországi kórház, ahol van szülészeti osztály és perinatális intenzív centrum (PIC), rendelkezni fog újszülött és csecsemő objektív hallásszűrő készülékkel. kep01

Dr. Horváth Nóra orvos igazgató átveszi Balog Zoltán minisztertől az adománylevelet

Forrás: Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (fotó: Gordon Eszter)

 

A több mint három millió forint értékű készülék november 23-án érkezett meg a Jávorszky Ödön Kórház Újszülött részlegére, ahol egy időben az installálásuk, és a szakszemélyzet betanítása is megtörtét – adott tájékoztatást az intézmény képviseletében Kárpáti Zoltán ápolási igazgató.

A halláscsökkenés korai felismerése és a gyermekek kezelésének mielőbbi megkezdése kulcsfontosságú a későbbi beszédfejlődés, beszédértés minél teljesebb fejlődése érdekében. Az újszülötteknél 1-3 ezrelékes előfordulású a halláscsökkenés –mondta dr. Faragó Andrea főorvos. A Csecsemő- és Gyermekosztály vezetője kiemelte, hogy a most bemutatott legmodernebb berendezés segít abban, hogy az orvosok a halláskárosodással született újszülötteket, csecsemőketakár néhány napos korukban még nagyobb hatékonysággal kiszűrjék, és probléma esetén a megfelelő szakellátásra irányítsák, ahol a szükséges beavatkozás minél előbb megkezdődhet. Ezzel reményt és lehetőséget kapnak a halláskárosodással született gyerekek, hogy felnőtt korukra teljesen egészséges, vagy csak kisebb mértékben halláscsökkent emberként éljék az életüket.

 

A MAICO MB 11 BERAphone objektív hallásszűrő eszközt aMediszintech Orvostechnikai Kft. ügyvezetője mutatta be. Nuber Arnold elmondta, hogy a berendezés gyors automatikus agytörzsi AABR szűrővizsgálat elvégzésére alkalmas, újszülöttek és kisgyermekek számára. A készülék által kibocsájtott jel egyszerre stimulálja a belső fülben található szerv (cochlea) teljes régióját, ami sokkal magasabb szintű és gyorsabb eredményeket generál összehasonlítva a standard módszerekkel. Ez azt jelenti, hogy nagyon megbízható eredményeket kaphatunk normál, alapzajos vizsgálati körülmények között is. A készülékekkel végzett hallásvizsgálat nem okoz feszültséget vagy stresszt az újszülöttek számára, hiszen alkalmazásuk során nincs szükség öntapadó elektródák használatára. A szoftver automatikus adatfeldolgozó-exportáló funkcióval képes a beteg és a vizsgálati adatok tárolására és nyomon követésére. Mivel a készülékbe rozsdamentes acélból készült elektródák vannak beépítve, ezért a BERAphone egyedüliként lehetővé teszi, hogy további költségek (eldobható elektródák használata) nélkül végezzék a méréseket. A továbbiakban így nem merülnek fel rendszeres költségek, a mérés rendkívül költséghatékony.

kep2

 

 

A kórház Újszülött részlegének főápolója röviden ismertette az elmúlt évtizedek alatt végzett hallásszűrésekfolyamatának gyakorlatát.

 

Dombóvári Erzsébet arról beszélt, hogy az orvostudomány és a  technika fejlődésének köszönhetően a kezdetleges szubjektív módszereket – úgy mint az újszülött füle mellet elcsattant taps –felváltotta az objektív hallásvizsgálat, amelyek mára már egyre modernebb  készülékekkel történhetnek. A szakember fontosnak tartja, hogy amostani legmodernebb készülékkel a szűrés mindössze néhány percet vesz igénybe, nem jár kellemetlenséggel az újszülöttek számára, eredménye pedig pontos, megbízható, ami a mamáknak, a babáknakés az osztály dolgozóinakis nagyon lényeges szempont.

kep3

Dombóvári Erzsébet az első hallásszűrő vizsgálatot végzi az új készülékkelegy kétnapos újszülöttön

 

 

 

Previous article

Jávorszky Tudományos Nap 2016

Next article

Karácsonyi ünnepség