Dr.Korona Árpád emlékére

drkoronaa

Életének 95. évében 2021. május elsején a váci Jávorszky Kórház egyik meghatározó alakja Dr. Korona Árpád átadta lelkét teremtőjének.

Rákospalotán a Dózsa György gimnáziumban érettségizett. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen 1951-ben végzett és 1970-ig az akkoriban legképzettebbnek tartott Horányi professzor mellett az Ideg Klinikán volt tanársegéd. 1970-ben pályázat útján elnyerte az újonnan épült váci kórház Ideg Osztályának vezetését. Ebben az évben nevezték ki általános igazgatóhelyettes főorvosnak. Ezt a tisztséget 18 éven át látta el, később intézeti igazgató lett, majd 1995-ig ismét főigazgató helyettes volt. 1996-ban, 70 éves korában vonult nyugdíjba, addig vezette a Neurológiai Osztályt és volt megyei szakfelügyelő.

1975-ben megkapta a Munka Érdemrendet, 1981-ben a Vöröskereszt jubileumi emlékérmével tüntették ki. 1984-ben az egészségügyi minisztertől elnyerte a kiváló orvos címet, 1993-ben tudományos és szakmai munkájáért Arányi Lajos emlékérmet kapott. 1996-ban Pro Dioecesi Vaciensi egyházi kitüntetés arany fokozatát kapta az akkori megyéspüspök úrtól a mélységesen vallásos orvos.

2011-ben a Semmelweis Egyetem gyémánt jubileumi díszoklevelét vehette át.

80 éves koráig rendelt, addig látta el a betegeket.

A Magyar Ideg- és Elmeorvosok Társaságának vezetőségi tagja volt, a Magyar Stroke Társaság egyik alapítója, számtalan szakmai közlemény és előadás szerzője. Tanítványai közül sokan kerültek vezető pozícióba.

Szakmai tudása, emberi kvalitásai, betegszeretete, teherbírása, probléma megelőző és megoldó képessége, szerénysége, természet szeretete példa értékű számunkra.

Emlékét a kórházi dolgozók, betegek, barátok, rokonok sokáig megőrzik!

Kedves Árpád!  Nyugodj békében!

 

A tiszteletet adók egyike: Dr. Szalóki Tibor

 

 

 

 

Previous article

Oltás online időpont foglalás

Next article

Ápolók Napja