Ápolók Napja

FLORENCE-NIGHTINGALE-3Május 12. világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja és az Ápolónők Világnapja annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, aki a szakmát alapjaiban formálta át, hivatássá tette.

Ő volt, aki megfogalmazta: az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt“.

Hagyományosan olyan tulajdonságokat társítunk ehhez a hivatáshoz, mint az empátia, a türelem, a nyugalom, a nyitottság. E hivatást választókkal szemben elvárás a felelősségteljesség, felkészültség, legyenek jó partnerei az orvosnak és a betegnek egyaránt, tudjanak csapatban dolgozni, és ha kell, hideg fejjel helyes döntéseket hozni. Fontos a kommunikációs készség, elengedhetetlen az érzelmi stabilitás. Szellemileg és fizikailag jó formában kell lenni, megfelelő elméleti és gyakorlati tudással kell rendelkezni.

Az eltelt 150 év után van-e olyan ápoló, akinek eszébe ötlött volna az a tehetetlenség és kiszolgáltatottság, amit a COVID-19 vírus megjelenése okozott? Az ápolás óriási utat tett meg a gyógyítás fejlődésével együtt, számos ápoló tudása messze meghaladja a korábbi idők orvosainak tudását, felkészültségét. A tudomány, így a gyógyítás rohamos fejlődésével a hagyományos ápolás is robbanásszerüen fejlődött és szakosodott.

A szakavatott asszisztencia közreműködése nélkül az orvoslás sem tud önmagában létezni. A COVID-19 idején azonban azzal kell szembesülni, hogy sem orvos, sem ápoló nem volt felkészülve és felkészítve a váratlan és ismeretlen veszélyekre. A kiszolgáltatottságban ápoló és beteg egyaránt a legnagyobb fokú kockázatnak lett kitéve. A nélkülözhetetlen ápolói tevékenység felbecsülhetetlenül felértékelődött, és arra kell törekednünk, hogy minden körülmények között megteremtsük a biztonságuka. Nélkülük az egészségügyi és szociális ellátórendszer nem működik.

A COVID-19 vírus hatalmas áldozatokat követelt az ápolóktól is – az egész világ megmozdult, hogy kimutassa háláját és tiszteletét az ápolók és gyógyítók iránt- ezt a tiszteletet és hálát kell megőriznünk a COVID-19 pandémia elmúlását követően is.

Ünnepeljük ezen a napon az ápolókat!

Gratulálunk az intézmény minden egészségügyi asszisztensének. Kívánunk mindannyiuknak egészséget, elismerést, szakmai megvalósításokat és beteljesedést! 

“Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt”

                                                                                          (Kossuth Zsuzsanna)