Tudományos ülés

Fókuszban a fizioterápia címmel szervezett tudományos ülést a Jávorszky Ödön Kórház január 29-én, az intézmény éttermében. A hét gyógytornász által tartott előadássorozatban felelevenítették a fizioterápia múltját, bemutatták a jelenét, valamint ismertették a járó- és fekvőbeteg osztályokon történő feladatokat, munkafolyamatokat.

 

A Jávorszky Ödön Kórház fennállásának 50. évfordulója alkalmából egész éves programsorozattal készül az intézmény. A múlt héten nyílt napon vehettek részt az iskolaválasztás előtt álló nyolcadik osztályos tanulók, szerdán pedig tudományos ülésre várták a kórház orvosait, szakdolgozóit, Vác és térsége egészségügyi dolgozóit. A résztvevőket, dr. Marjanek Zsuzsanna a tudományos bizottság elnöke köszöntötte, majd ismertette a minden hónapban megszervezésre kerülő tudományos ülések programjait.

Az előadások sorát Keczkó Erzsébet a központi fizioterápiás osztály részlegvezető gyógytornásza kezdte, aki egy kis történeti áttekintést követően bemutatta az osztályt, valamint beszélt az általános és speciális járóbeteg ellátásról, az egyéni és csoportos kezelésekről.

Hogy „Miért van szükség gyógytornászra a Belgyógyászaton és az Ápolási osztályon?” azt már Virágné Forján Rita fejtette ki előadásában. Bemutatta, hogy milyen munkafázisok mentén dolgozik, milyen terápiát alkalmaz a különböző megbetegedések (cukorbetegség,  tüdőgyulladás, idegrendszeri, vérszegénység, tumor vagy trauma), legyengült állapot esetén. A balesetekből származó sérülések közvetlen hatásairól, az általános fizikai kondicionálás lehetőségeiről a Traumatológiai osztály gyógytornásza, Dékány Dorottya mesélt.

Őt követte Nagyné Endrész Valéria, aki a Sebészeti osztályon műtött betegek mozgatásának  lehetőségeit ismertette. Mint mondta, a korszerű műtéti eljárások, lehetővé teszik a gyorsabb felépülést. A váci sebészeten egyre több laparoszkópos beavatkozás történik, vagyis az operáló orvos nem végez nagyobb metszéseket, így a beteg minél hamarabb elkezdhet mozogni és a lábadozás időszakában is aktívabb.

A neurológiai osztályon történő gyógytorna kihívásairól és lehetőségeiről Vogel Mariann beszélt. Több neurológia betegség közül kiemelte a stroke-ot. Felhívta a figyelmet a Neglect szindróma veszélyeire, ami stroke után alakulhat ki. Az adott személy, attól függően, hogy melyik agyfélteke sérül, az egyik oldalának érzékelése kiesik. Amennyiben egy neglectes beteg balesetet szenved, az érintett testfelén nem érzékeli a sérülést. Számára ez a terület olyan, mintha nem is létezne.  A tréningek elsődleges feladata, hogy a betegek megtanulják használni az érintett testrészeiket.

Állapotfelmérés, mobilizálás, légzési fizioterápia, állóképességi tréning, mozgásterápia, pozicionálás, edukáció, pszichés vezetés, dokumentáció. Ezeket a feladatokat látja el a gyógytornász az intenzív osztályon.- mondta Gelencsér Edina. Majd részletesen kifejtette a terápiás lehetőségek menetét, bemutatva néhány légzést segítő segédeszközt is.

A gyógytornászok munkájáról szóló tényeket és tévhiteket Kincsesné Víg Andrea a Rehabilitációs osztály gyógytornásza osztotta meg a közönséggel. Előadásában – többek között – rávilágított a fizio – és a fizikoterápia közötti különbségre. Mint mondta a fizioterápia a mozgás hatásmechanizmusát és a természettől kapott energiákat használja fel a mozgásszervi problémákkal küzdők állapotának javítására, és nem tévesztendő össze a fizikoterápiával, amely ennél szűkebb fogalmat jelöl és a fizikai energiák felhasználását jelenti. Osztályukra leggyakrabban stroke-os, traumatizált, amputált betegek érkeznek, de ortopédiai, reumatológiai, kardiológiai, onkológiai betegséggel küzdőkkel is foglalkoznak.

 

A gyógytorna eredményessége a beteg pozitív hozzáállásán is múlik. Fontos, hogy a gyógytornászok, az orvosok, ápolók, hozzátartozók minden támogató segítséget megadjanak a betegeknek a gyors felépülés érdekében. Ez egy igazi team munka, ahol a gyógytorna, a pszichés vezetés, az oktatás mind a mozgás örömét adhatja vissza a sokszor reményvesztett embereknek.

dr. Marjanek Zsuzsanna

Virágné Forján Rita Vogel Mariann Nagyné Endrész Valéria Kincsesné Víg Andrea Keczkó Erzsébet Gelencsér Edina Dékány Dorottya